Tendinţa modială a consumatorilor de a se orienta către produse ecologice, pentru a avea un stil de viaţă sănătos, mai ales din punct de vedere alimentar, a ajuns şi în România, cumpărătorii locali fiind mai atenţi la calitatea produselor decât la preţul acestora. În acest context, şi numărul de producători care se orientează spre sectorul bio este pe un trend ascendent.
În prima jumătate a anului 2019 peste 430 de producători agricoli s-au certificat ecologic, astfel România îndreptându-se spre 10.000 de agricultori certificaţi ecologic, arată datele de la Ministerul Agriculturii. O parte dintre cei certificaţi în acest an au fost desemnaţi producători ecologici şi în anii anteriori (2017 sau înainte), iar o parte sunt certificaţi pentru prima dată. Anul trecut, România număra 9.370 de operatori ecocomici certificaţi ecologic.
„Se observă o creştere a consumului de produse ecologice atât la nivel european, cât şi în România. În agricultura convenţională sunt foarte mulţi producători, drept pentru care am ales să facem agricultură ecologică, luând în calcul cererea mai mare decât oferta. Noi am început în urmă cu doi ani, iar acum se observă o creştere a ofertei şi pe piaţa locală“, spune Adrian Dumitrescu, administratorul companiei BioFresh Banat, care produce şi comercializează răsaduri, legume şi produse procesate.
Agricultura ecologică a fost încurajată şi de subvenţiile primite de către fermieri de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), care au fost în medie de 400 de euro/hectar.