Companii

România are o suprafaţă pregătită pentru irigaţii de 1,3 milioane de hectare, dar irigă doar 38% din total. Soluţia fermierilor pentru irigaţii eficiente: Autorităţile să zică: fermierule, fac contract cu tine să-ţi aduc apă pe canal şi tu îţi cumperi o instalaţie şi irigi de mâine pentru că eu vreau să îmi foloseşti apa

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Autor: Florentina Niţu, Cristina Bellu

28.11.2022, 12:00 278

Ministerul Agriculturii a promis că va investi 1,5 mld. euro în reabilitarea infrastructurii principale de irigaţii în perioada 2023-2027, pentru ca suprafaţa irigabilă să fie de 2,6 mil. ha Fermierii consideră că este nevoie de investiţii masive şi în infrastructura secundară de irigaţii, ca suprafaţa irigabilă să fie irigată.

În acest an agricol, marcat de o secetă care a afectat 1,1 milioane de hectare, adică 20% din suprafaţa totală cultivată cu cereale, fermierii români au reuşit să irige circa 0,5 milioane de hectare, deşi autorităţile au pregătit 1,3 milioane de hectare pentru irigaţii. Ministerul Agriculturii vrea să dubleze suprafaţa irigabilă în cinci ani, până la 2,6 mil. ha, însă fermierii îşi doresc o investiţie bine gândită, ca suprafaţa irigabilă să fie irigată.

„Văd nevoia de a gândi pe termen lung, de a proiecta, de a integra şi de a executa proiectul, dar, deocamdată, din ce simt eu, noi mai degrabă peticim, ceea ce nu este deloc bine, decât poate pe termen scurt că o să mai irigăm câteva zeci sau sute de mii de hectare. Însă, mă întreb ce se întâmplă peste 10, 20, 30 de ani cu aceste învestiţii în agricultură? Trebuie să gândim pe termen lung, pentru că vorbim de investiţii de 6.000-7.000 euro/hectar şi trebuie să luăm în calcul amortizarea“, a spus Liviu Zăgan, CEO al Holde Agri Invest, companie care lucrează peste 12.000 de hectare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO