Companii

România, ţara în care vântul a bătut degeaba 5 ani de zile: De la finalul lui 2016 şi până anul trecut s-a ridicat 1 MW în proiecte eoliene, “performanţă” aproape unică la nivelul UE

România, ţara în care vântul a bătut degeaba 5 ani...

Autor: Roxana Petrescu

02.04.2022, 10:30 32613

În timp ce Germania a montat aproape 14.000 MW în parcuri eoliene în ultimii cinci ani de zile, mai mult decât toată capacitatea funcţională a sistemului energetic local, iar Polonia a reuşit să ridice peste 560 MW noi, România a bătut pasul pe loc ♦ Îngheţul total al investiţiilor din domeniul energiei verzi este încă un motiv pentru care azi România aprinde becurile cu energie importată de la vecini.

Datele publicate de Wind Europe, cea mai mare organizaţie de reprezentare a in­te­reselor industriei eo­line la nivelul UE, arată că Româ­nia a terminat anul trecut cu un parc de proiecte eoliene de 3.029 MW, fară a monta un singur MW nou în turbine eoliene.

România se ală­tură ast­fel unui club de state lipsite de in­vestiţii în zona de energie eoliană, dar şi de potenţial. În acelaşi timp, Po­lo­nia a terminat anul 2021 cu 660 MW noi în proiecte eoliene, în timp ce Suedia a finalizat anul trecut peste 2.100 MW, un record la nivelul Uniu­nii Europene.

Dar îngheţul de anul trecut nu este o noutate. În ultimii cinci ani, pe­rioada 2016-2021, România a re­u­şit „per­formanţa“ de a monta un sin­gur MW în parcuri eoliene, după cum arată datele Wind Europe, adică nimic. În aceşti 5 ani însă, toate pie­ţele cu potenţial eolian s-au miş­cat. Germa­nia a montat aproape 14.000 MW în aceşti cinci ani, Franţa 7.000 MW, Polonia peste 560 MW.

La nivelul anului 2012 România era văzută ca a zecea ţară din lume în funcţie de potenţialul eolian, din 2009 începând ceea ce ulterior avea să devină un boom de dezvoltare. Ceea ce a stat la baza acestui succes răsu­nă­tor a fost o schemă de sprijin pentru in­vestitori extrem de generoasă. Ulterior, schema a iscat multiple controverse, astfel că în 2012 aceasta a fost modificată semnificativ, piaţa de energie verde intrând într-un blocaj total. La finalul celor cinci ani de creştere spectaculoasă, 2009-2014, România avea peste 3.000 MW mon­taţi în energie eoliană şi 1.340 MW în proiecte de energie solară

Problema este că lipsa aceasta totală de investiţii s-a suprapus cu scoaterea din funcţiune a unor capa­cităţi convenţionale de producţie de energie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO