Companii

România trebuie să modifice tratatul de aderare la UE pentru a opri "setea de pământ" a străinilor

România trebuie să modifice tratatul de aderare la UE pentru a opri "setea de pământ" a străinilor

Autor: Gabriel Razi

22.02.2012, 14:58 2704

Bucureştiul va avea o misiune grea atunci când va cere autorităţilor de la Bruxelles să prelungească şi după 2013 interdiciţia privind achiziţiile de teren agricol făcute "la liber" de către străini în condiţiile în care o astfel de măsură ar implica modificarea tratatului de aderare la Uniunea Europeană, spune Stelian Fuia, noul ministru al agriculturii şi dezvoltării rurale.

"Străinii nu pot cumpăra teren la liber în România până la data de 31 decembrie 2013. O firmă cu acţionari străini este însă o societate românească. Intenţia noastră este să ducem moratoriul care interzice achiziţia de teren de către nerezidenţi şi după 2013 dacă este posibil. Celelalte ţări care au reuşit prelungirea termenului nu au avut inclus această clauză în tratatul de aderare. O prelungire a termenului ar însemna modificarea tratatului de aderare la Uniunea Europeană", a explicat ministrul.

Poziţia lui Stelian Fuia este diferită faţă de predecesorului său Valeriu Tabără, care declara în urmă cu un an că atâta timp cât se va afla în fotoliul de ministru de la Agricultură străinilor nu le va fi permis să cumpere teren fără restricţii pe piaţa locală. Fosul şef de la Agricultură sublinia la acel moment că un val de achiziţii de teren agricole făcute de străin ar afecta securitatea agricolă a României.

Interesul investitorilor străini pentru agricultura locală este vizibil în condiţiile în care în ultimii ani aceştia au ajuns să deţină în România aproximativ 700.000 de hectare de teren arabil, 8,4% din total, potrivit unei statistici făcute publice la sfârşitul anului trecut de Ministerul Agriculturii (MADR). Valoarea investiţiilor făcute de străini în terenurile arabile locale se cifrează la circa 1,5 miliarde de euro, potrivit calculelor ZF, ce au în vedere un preţ mediu de 2.000 de euro/hectar. Investitorii danezi, italieni, britanici sau americani nu pot cumpăra teren la liber în România, ei fiind obligaţi să facă achiziţiile prin intermediul companiilor înregistrate local. Această barieră s-a dovedit însă ineficientă în faţa "setei de pământ" a investitorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO