Companii

România este pentru UE ce este Ucraina pentru întreaga lume în producţia de floarea-soarelui. Turcia, Italia, Spania caută acum să cumpere ulei de la producătorii români. România acoperă mai mult de un sfert (28%) din producţia de floarea-soarelui din UE

Autor: Florentina Niţu

13.03.2022, 09:31 5279

♦ Ucraina realizează 28% din producţia mondială de floarea-soarelui Uleiul de floarea-soarelui este principalul bun alimentar exportat de România în Uniunea Europeană ♦ În România sunt 172 de companii active în producţia de uleiuri, cu o cifră de afaceri de 4,7 mld. lei în 2020 (aproape 1 mld. euro).

Teama de a rămâne fără provi­zii în contextul războiului din Ucraina i-a făcut pe cetăţenii europeni să cumpere mai mult ulei de floarea-soarelui, achi­ziţii alimentate de teama de scumpire în con­textul în care Ucraina a realizat în anul agricol 2020-2021 o recoltă de 14,1 milioane de tone, ceea ce înseamnă 28% din producţia lumii, fiind cel mai mare jucător.

În acelaşi timp, România este cel mai mare producător de floarea-soarelui din UE şi acoperă mai mult de un sfert (28%) din producţia de floarea-soarelui, cu o re­coltă anuală de 3 milioane de tone. De ase­menea, uleiul de seminţe de floarea-soarelui a fost principalul bun alimentar exportat de România în Uniunea Europ­eană în primele 11 luni din 2021. Cantitatea exportată a fost de 106.000 tone şi a valorat 126 mil. euro, potrivit datelor de la INS.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO