Companii

România, una dintre destinaţiile favorite ale investitorilor în spaţii logistice. Olandezii de la Raben vor să mai deschidă încă trei depozite în piaţa locală în 2021. Randamentele au fost de 8-10% anul trecut, în comparaţie cu 5-7% în Polonia sau 4,5% în Germania

România, una dintre destinaţiile favorite ale...

Autor: Alex Ciutacu

09.06.2021, 12:48 286

Companiile de logistică apasă pedala de acceleraţie în ceea ce priveşte expansiunea în regiunea Europei de Sud-Est, în contextul în care aceasta reprezintă o soluţie viabilă pentru producătorii care se uită după o relocare a operaţiunilor mai aproape de piaţa europeană, potrivit Reuters.

Unul dintre jucătorii care vor să îşi extindă prezenţa în regiune este grupul olandez Raben, care vrea să stabilească lanţuri de aprovizionare în apropierea pieţelor din vestul Europei pentru a evita perturbări precum cele cauzate de pandemia de Covid-19.

La fel ca alţi jucători din acest sector, Raben este în discuţii cu mai multe companii care vor să îşi mute o parte din operaţiuni din Asia spre Europa, însă este încă prea devreme pentru detalii suplimentare.

„Companiile se vor întoarce din Asia în Europa. Trebuie să fim pregătiţi pentru acel moment”, a declarat Tomasz Niezwicki, şeful Raben pentru Europa Centrală şi de Est.

El a adăugat că Raben are în plan trei noi depozite în România în 2021, în contextul în care portofoliul cuprinde deja şapte unităţi pe piaţa locală.

Grupul olandez Raben operează în 13 ţări şi deserveşte industrii precum retail sau automotive.

Expansiunea în ţări precum România şi Bulgaria poate fi mai ieftină, iar proiectele pot fi implementate mai uşor. Ţările din regiune au încă forţă de muncă calificată care poate fi atrasă, iar autorităţile emit în unele cazuri avize mai uşor decât în ţări mai dezvoltate.

Toate acestea ajută în procesul de atragere de companii dinspre pieţe care au deja un istoric, precum Cehia, conform operatorilor de centre logistice citaţi de agenţia de presă.

Îmbunătăţirea infrastructurilor din România şi din ţările din jur, corelată cu evenimente precum Brexit sau atitudinea în schimbare faţă de China, au îmbunătăţit perspectivele regiunii.

„Există potenţial pentru a atrage activităţi de producţie sau logistică în România, în special dacă luăm în considerare costul cu forţa de muncă, comparabil între România şi China, de exemplu”, a notat compania de consultanţă imobiliară Colliers International în raportul prin care prezintă perspective de piaţă pentru anul 2021.

Investitorii străini au fost atraşi de randamente care s-au situat pe spaţii industriale şi logistice între 8 şi 10% în România şi Bulgaria, în 2020, în comparaţie cu 5-7% în Polonia, Cehia, Slovacia şi Ungaria, respectiv 4,5% în Germania sau Franţa, potrivit datelor Colliers.

În comparaţie cu Cehia, salariile de trei ori mai mici din Serbia sau aflate la jumătate în România şi Bulgaria ar putea ajuta în atragerea de producători, a notat Andrew Peirson, director general al companiei de consultanţă JLL pentru piaţa din Cehia.

Potrivit Reuters, Polonia şi Cehia reprezintă cele mai mari pieţe pentru sectorul spaţiilor industriale şi logistice din Europa emergentă, cu 20 milioane mp, respectiv 9 milioane mp de spaţii logistice. Spre comparaţie, România are 5 milioane mp de spaţii logistice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO