Companii

România, unul dintre cele mai verzi state europene. Preţul? Industrie şi centrale închise pentru aer curat. Statisticile europene arată că Austria, Polonia sau Ungaria au pus mai mult accentul pe joburi decât pe protejarea mediului

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Autor: Roxana Petrescu

13.10.2022, 00:07 3852

România este unul dintre cel mai puţin poluante state la nivel european, cu 5,7 tone de emisii per capita în 2020, la fel ca Portugalia, doar Suedia şi Letonia fiind mai verzi faţă de piaţa locală.

Rezultatul a fost obţinut după 30 de ani de dezindustrializare masivă sau închideri de termocentrale, ani în care Polonia sau Austria au aplicat cu totul alte strategii. Potrivit datelor Eurostat, la nivelul anului 2020 emisiile de gaze cu efect de seră erau de 5,7 tone/capita în România, cu 47% mai reduse faţă de nivelul din 1990, de 10,8 tone per capita. Polonia, în schimb, are una dintre cele mai mici rate de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în ultimii 30 de ani, de numai 20% după cum arată datele Eurostat. Astfel, fiecare polonez a fost responsabil în 2020 pentru emiterea a 10 tone de gaze cu efect de seră faţă de cele 12,5 tone de gaze cu efect de seră din anii 1990. Dar tot statisticile europene arată că Polonia a reuşit să termine anul 2020 cu o capacitate de producţie a energiei cu 29% mai mare faţă de cea din 2011.

Ce este interesant la cazul Poloniei este faptul că ţara şi-a păstrat aproape intactă capacitatea centralelor pe cărbune, dar a adăugat la această capacitate proiecte din energie verde. În România, lucrurile au stat diferit. În acest moment, capacitatea centralelor pe cărbuni care mai funcţionează este de circa 2.500 MW, în 2012 acestea având o putere de peste 5.300 MW. Acest exit din cărbuni fără a pune nimic în loc a subminat statutul de exportator net de energie al României în ultimii trei ani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO