Companii

Românii au călătorit mai mult în 2014 după ce vacanţele s-au ieftinit anul trecut cu 20%. Care sunt destinaţiile preferate şi cât mai costă o vacanţă

Românii au călătorit mai mult în 2014 după ce...

Autor: Cristina Roşca

25.01.2015, 14:55 490

Intrarea pe piaţă a unor companii aeriene noi, introducerea de noi curse de către operatorii low cost şi lupta jucătorilor pe preţ a ieftinit vacanţele românilor cu circa 20% anul trecut comparativ cu 2013. Astfel, preţul mediu al unui city break în Europa a ajuns anul trecut la 210 euro de persoană, cu 22% mai mic decât în 2013. Preţul unei vacanţe de o săptămână a scăzut de asemenea cu 19%, până la 370 de euro, potrivit unui studiu al agenţiei de turism online Vola.ro

Românii au ales ca în city-break să viziteze principalele capitale ale lumii, în frunte cu Roma, Barcelona şi Paris, urmate de Londra, Istanbul şi Venezia. Pentru vacanţele mai lungi, de o săptămână, au fost preferate destinaţiile din Grecia, de la mare – Creta, Zakynthos, Corfu şi Rhodos. A urcat însă în topul preferinţelor şi Dubai-ul o destinaţie pentru care au introdus bilete de avion mai multe companii aeriene, printre care Tarom, Wizzair şi FlyDubai. În timpul perioadelor de promoţii preţul unui bilet dus-întors pentru Dubai a ajuns şi la 100 de euro. Mai mult, anul trecut s-a eliminat viza pentru turiştii români, costul acesteia fiind anterior de 100 de euro. În acest context, numărul turiştilor români care au ales această destinaţie s-a dublat anul trecut, potrivit Vola.ro. Reprezentanţii companiei nu oferă însă cifre. Ei spun însă că o vacanţă de 7 zile în Dubai, cu bilet de avion şi asigurare medicală inclusă, a pornit de la preţul de 300 euro de persoană, adică în unele cazuri aproape la jumătate faţă de cele din 2013. 

Studiul Vola.ro arată că reducerea preţurilor la vacanţe are ca principal motiv scăderea preţurilor la biletele de avion. Astfel, preţul mediu al unui bilet dus-întors a fost de 161 de euro, cu 25% sub nivelul din 2013. Bătălia pe preţ dusă în special de operatorii low cost – Wizzair, Blueair şi Ryanair – a făcut tot mai mulţi români să se orienteze către aceste companii. Astfel, 62% din totalul biletelor de avion vândute anul trecut în România au fost emise de companii low-cost.  

"Pe lânga pretul mic al biletelor de la companiile low cost, un alt motiv al ieftinirii generale a biletelor de avion a fost faptul că şi companiile de linie au avut numeroase promoţii pe parcursul anului. Având în vedere că preţul unui pachet (fie vacanţă sau city break) este dat în mare parte de preţul biletului de avion, ieftinirea celui din urmă a dus şi la scăderea preţului final al pachetului", a declarat Manuela Melinescu, marketing manager Vola.ro.

Per ansamblu, anul trecut s-au cumpărat cu 35% mai multe bilete de avion şi vacanţe faţă  de 2013, iar preţurile au fost în unele cazuri chiar la jumătate faţă de cele din anul precedent. Reprezentanţii Vola.ro, companie cu afaceri de 107,4 milioane de lei în 2013, nu oferă cifre privind numărul vacanţelor.

Românii cumpără vacanţele cu maxim o lună sau două înainte de plecare, însă preţurile pachetelor ar scădea simţitor dacă achiziţiile s-ar face cu mai multe luni înainte şi turiştii ar beneficia astfel de ofertele de early booking. Potrivit aceluiaşi studiu, tinerii preferă eascapadele scurte de tip city-break în marile oraşe europene, în timp ce familiştii preferă destinaţiile cunoscute din Turcia şi Grecia, unde pot beneficia de servicii all-inclusive.

Cele mai căutate hoteluri au fost cele de 3 stele, aflate în apropierea centrului şi care oferă mic-dejun.

 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO