Companii

Românii au cheltuit circa 500 mil. euro în 2020 pentru a primi acasă mâncarea, cafeaua sau prăjiturile pe care anterior le consumau în oraş. În 2021 piaţa de delivery va creşte. Piaţa restaurantelor a scăzut anul trecut la jumătate sau chiar mai puţin faţă de nivelul maxim atins în 2019, de 3 mld. euro

Industria de livrări la domiciliu prinsese contur încă de acum câţiva ani, în special pe segmentul de pizza, dar nu numai. În pandemie însă ea a crescut accelerat.

Industria de livrări la domiciliu prinsese contur încă de acum câţiva ani, în special pe segmentul de pizza, dar nu numai. În pandemie însă ea a crescut accelerat.

Autor: Cristina Roşca

31.01.2021, 11:45 379

♦ Acestei sume i se adaugă banii cheltuiţi de români în cafenele, cofetării şi alte concepte ale industriei HoReCa ♦ În total, românii au cheltuit circa 2 mld. euro în aceste businessuri în 2020, iar segmentul de livrare a contribuit cu peste 20% la total, adică cu circa 500 mil. euro, conform calculelor făcute de ZF pe baza jucătorilor din piaţă.

Piaţa restaurantelor, cafenelelor şi ba­­­rurilor a fost una dintre cele mai a­­fec­tate de pandemia de Covid-19 care a şters cu buretele mai bine de jumătăte din încasările obţi­nute în 2019, cel mai bun an pentru această indus­trie în România capitalistă. Deşi anul 2020 începuse bine, cu creşteri de două cifre, a urmat lockdown-ul care a dus la închiderea HoReCa, industrie care s-a mai putut baza în acele luni doar pe livrări. Apoi, chiar şi după redeschiderea teraselor pe vară, acestea au funcţionat doar parţial cu reguli de distanţare socială, timp în care interioarele localurilor au rămas închise. În acest context, segmentul de delivery, care câştigase deja de câţiva ani o serie de adepţi, a prins şi mai mult avânt. Astfel, românii au cheltuit circa 500 mil. euro în 2020 pentru a primi acasă mâncarea, cafea­ua sau prăjiturile pe care anterior le consumau în oraş. Mai mult, în 2021 piaţa de delivery nu doar că nu va scădea, ci chiar va creşte.

„Anul trecut, piaţa de restaurante a scăzut la jumătate sau chiar mai puţin faţă de nivelul de 3 mld. euro atins în 2019. La totalul vânzărilor delivery-ul a contribuit cu circa 400 mil. euro, adică peste 20% din total“, spune Dragoş Petrescu, fondatorul grupului de restaurante City Grill, cel mai puternic nume românesc de pe această piaţă. El vorbeşte însă doar de piaţa de restaurante, căreia i se adaugă însă şi cafenelele, cofetăriile şi alte businessuri HoReCa ce au început să facă livrări pentru a supravieţui.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO