Companii

Romanii au cumparat de la agentii sejururi de 50 mil. euro in vacanta de iarna

08.01.2008, 18:33 20

In perioada Craciunului si Revelionului, aproximativ 160.000 de romani au decis sa-si petreaca sarbatorile departe de casa, cheltuind in aceasta perioada peste 50 mil. euro.
"Aproximativ 40.000 de romani au ales oferta de turism extern, ceea ce reprezinta o crestere de 25% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Pe partea de turism intern, au fost vandute 120.000 de pachete turistice, ceea ce a adus o crestere de 10%-15% fata de anul trecut", a declarat Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Tursim din Romania (ANAT). Potrivit acestuia, romanii au platit in medie pentru un pachet extern aproximativ 400 de euro/ persoana, in timp ce pentru oferta interna turistii au platit pe sejur aproximativ 300-350 de euro de persoana.
"In continuare, mult mai multi romani isi vor petrece sarbatorile in tara, insa cresterea solicitarilor pentru vacante in strainatate este ceva mai marcanta", spune Radu Morariu, directorul general al agentiei de turism Eximtur.
Potrivit reprezentantilor agentiilor de turism, oferta pentru iarna 2007-2008 pe partea de turism extern a cuprins si pachete al caror pret a ajuns si pana la 16.600 de euro pentru 14 nopti de cazare la un hotel de sase stele in Mauritius, dar si pachete al caror pret de pornire a fost de 145 de euro de persoana pentru 7 nopti. In ceea ce priveste oferta de turism intern, pachetele oferite au pornit de la aproximativ 100 de euro de persoana pentru trei nopti petrecute de Craciun la Busteni, dar au ajuns si la 1.200 de euro de persoana pentru un sejur de 7 zile in Poiana Brasov cu masa de Revelion inclusa.
Cea mai solicitata destinatie turistica a fost si anul trecut Austria, care potrivit ANAT a inregistrat o crestere de 30%, cu mentiunea ca iarna 2006-2007 nu a fost una bogata in zapada, nefiind astfel cel mai potrivit termen de comparatie.
"Cererea este mult mai mare, in principal pentru Austria. Destinatiile exotice inregistreaza o cerere de asemenea in crestere in raport cu perioada corespunzatoare a anului trecut", spune Morariu, care estimeaza o crestere a cererilor pentru aceasta perioada de aproximativ 20%.
In afara de capitalele europene, romanii au ales si oferta de turism din Egipt, Turcia, Tunisia sau alte destinatii din bazinul mediteranean. In afara de aceste destinatii, agentiile de turism au propus pentru perioada sarbatorilor si vacante in India, Cancun sau safari de Revelion in Kenya. Pretul unei astfel de vacante se situa in jurul a 3.000 de euro de persoana.
"A fost un an in care am putut sa ne realizam tinta stabilita. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, as putea spune ca am resimtit o crestere de aproximativ 40% a numarului de pachete vandute in aceasta iarna", spune Nicolae Demetriade, directorul general al agentiei de turism Happy Tour.
In ceea ce priveste oferta de turism intern, in continuare majoritatea romanilor care au ramas in tara s-au indreptat spre locatii precum Poiana Brasov si spre statiunile de pe Valea Prahovei. Potrivit agentiilor de turism, aproximativ 80% din oferta lor s-a concentrat in special in aceste zone.
Zona Bran-Moeciu a fost de asemenea cautata. Alaturi de acestea, romanii au accesat anul acesta si oferta de turism rural, unde s-au inregistrat cresteri de 10% datorate in special maririi capacitatilor de cazare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO