Companii

Românii au luat peste 588 de milioane de cutii de medicamente în 12 luni

Românii au luat peste 588 de milioane de cutii de...

Autor: Georgiana Mihalache

11.06.2018, 00:07 197

Piaţa românească de medicamente a ajuns la 3,7 miliarde de lei în primul trimestru din 2018, un avans de 17,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul creşterilor mai mari ale contractelor cost-volum-rezultat pen­tru medicamentele scumpe, potrivit raportului Pharma & Hospital realizat de compania de cercetare de piaţă Cegedim.

În total, românii au luat peste 588 de milioane de cutii de medicamente în 12 luni, iar preţul mediu plătit a fost de 25 de lei, potrivit Cegedim.

Medicamentele destinate siste­mului digestiv şi pentru metabolism au avut creşteri în volum de peste 9% în ultimele 12 luni, din aprilie 2017 până în martie anul acesta, urmate de cele pentru sistemul nervos (7,7%) şi cele pentru sistemul respirator (7,3%).

În ultimele 12 luni, din aprilie 2017 până în martie 2018, piaţa a fost pe un trend crescător, ajungând la 14,6 miliarde de lei, în creştere cu aproape 12% faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior.

Rata de creştere în volum a medicamentelor eliberate cu prescripţie medicală (Rx) şi a celor eliberate fără reţetă (OTC) în farmacii a fost la aproximativ acelaşi nivel - 6,9% pentru Rx şi 6,2% pentru OTC. Astfel, medicamentele fără reţetă reprezintă o piaţă care a prins avânt în ultimii ani, pe fondul atenţiei pe care românii o acordă unui stil de viaţă sănătos şi al faptului că aceste produse nu au preţul reglementat de autorităţi ca în cazul celor cu prescripţie.

În primul trimestru, românii au cumpărat medicamente fără prescripţie în valoare de 878 milioane de lei, mai arată datele Cegedim.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO