Companii

Românii „cuceresc“ încet, dar sigur poziţiile de top din Kaufland. Un român de 32 de ani ajunge în board

Executivii lanţului de hipermarketuri Kaufland sunt printre cei mai discreţi din piaţă, cu niciunul dintre ei nu există imagini publice

Executivii lanţului de hipermarketuri Kaufland sunt printre cei mai discreţi din piaţă, cu niciunul dintre ei nu există imagini publice

Autor: Cristina Rosca

25.11.2015, 08:00 12216
 

Bogdan Borcea (32 de ani), născut la Sibiu, este cel mai nou executiv român care şi-a făcut loc în consiliul de administraţie al Kaufland în România.

În ultima perioadă tot mai mulţi executivi ro­mâni ajung în boardul grupului german care domină comerţul românesc cu afaceri de 1,8 mld. euro anul trecut.

În toamna acestui an Bogdan Borcea a fost numit administrator al Kaufland România SRL pe o perioadă nelimitată şi el îşi face loc în consiliul de administraţie alături de alţi şapte executivi. Printre aceştia se găsesc patru expaţi - Marco  Hossl, Martin  Pralow, Nicolai Bingenheimer şi Sven  Reinhard ñ şi trei români - Gabriel  Pană, Lehel  Salat şi Gabriel-Ludovic Vinte. Odată cu numirea lui Bogdan Borcea în boardul companiei raportul expaţi - români s-a echilibrat.

Compania Kaufland România SRL în cadrul căreia cei opt figurează ca administratori nu este cea care operează acti­vi­tatea celor peste 100 de hiper-mar­keturi Kauf­land de pe piaţa locală.

Acti­vitatea lanţului german de hipermarketuri este operată de compania Kaufland România SCS, în cadrul căreia entitatea juridică Kaufland România SRL este însă acţionar. Astfel, acţionariatul Kaufland România SCS se împarte între Kaufland Rumanien Warenhandel GMBH (Germania) cu 99,9% şi Kaufland România SRL cu 0,01%

Consiliul de administraţie al Kaufland România SCS este, potrivit ultimelor infor­maţii ZF, identic cu cel al Kauf­land România SRL, cu excep­ţia lui Bogdan Borcea.

ZF a scris în urmă cu circa două luni că românul Gabriel Ludovic Vinte (34 de ani) şi-a făcut la rândul său loc în boardul din care mai fac parte Marco Hossl, executivul german care deţine şi funcţia de CEO al companiei, Martin Pralow - CFO, Nicolai Bingenheimer - director de achiziţii, Sven Reinhard, Marius Gabriel Pană, Szilard Lene Salat şi Gabriel Ludovic Vinte.

Până la începutul acestui an şi funcţia de CEO al operaţiunilor locale ale Kaufland a fost deţinută tot de un român, Adrian Viman. Acesta a fost însă promovat pe aceeaşi poziţie în Germania, devenind cel mai puternic executiv român de peste hotare, având pe mână o reţea de 700 de hiper­marketuri cu afaceri de peste 13 mld. euro.

Kaufland este astăzi cel mai puternic jucător din comerţul local, cu afaceri de 8 mld. lei (1,8 mld. euro) anul trecut, în creştere cu aproape 10% comparativ cu 2013. Germanii au intrat pe piaţa locală în 2005 şi de atunci s-au extins puternic, ajungând la peste 100 de magazine la finalul lui 2014 şi urmând să încheie acest an cu circa 107 unităţi, potrivit datelor anunţate. În timp ce celelalte lanţuri de magazine pe format mare au frânat expansiunea în criză, pariind pe supermarketuri, magazine de proximitate şi de discount, Kaufland a mers mai departe cu deschiderile de hipermarketuri, ajungând de la 3 ma­gazine în 2005 şi afaceri de 16 mil. euro la 102 unităţi şi 1,8 mld. euro anul trecut. Astfel, germanii au ajuns să controleze 21% din comerţul modern local şi 11% din tot comerţul cu dominantă ali­mentară.

Kaufland face parte la nivel mondial din grupul Schwarz, care mai deţine şi discounterul Lidl, acesta din urmă prezent pe piaţa locală din 2011. Potrivit ultimelor date ale ZF, nemţii de la Schwarz au devenit anul trecut cel mai mare grup de retail din Europa, cu afaceri de aproape 80 mld. euro. Doar în România compania a avut în 2014 un business cumulat pentru Kaufland şi Lidl de peste 2,5 mld. euro.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO