Companii

Românii cumpără cel mai scump săpun, detergent şi pastă de dinţi din regiune. Şi sucurile costă cu 66% mai mult. Cum se explică

Românii cumpără cel mai scump săpun, detergent şi pastă de dinţi din regiune. Şi sucurile costă cu 66% mai mult. Cum se explică

Autor: Cristina Roşca

23.06.2011, 00:06 13416

Un român plăteşte 48 de eurocenţi (2 lei) pe un săpun, faţă de21 de eurocenţi (0,9 lei) un ungur şi 24 de eu­ro­cenţi (1 leu) unpolonez, iar un tub de pastă de dinţi costă 1,8 euro în Ro­mâniafaţă de 1,19 euro în Bul­ga­ria sau 1,46 euro în Ungaria, arată unstu­diu al agenţiei de cercetare de piaţă Gfk.

Studiul companiei de cercetare, primul care compară preţurilea 11 bunuri de larg consum în mai multe state din Europa Centralăşi de Est, nu analizează însă brandurile, ci catego­riile deproduse per ansamblu.

"O explicaţie a unui preţ mai mare poate fi faptul că în unelecazuri nu mai există nicio capacitate produc­tivă pe plan local.Mai mult, chiar dacă există o capacitate productivă, aceasta nuasigură o mare parte a necesarului de consum, astfel că estenecesar im­portul", explică Laurian Lungu, ana­list în cadrulMacroanalitica.

România nu mai are nicio fabrică de pastă de dinţi sau de săpunsolid. Colgate Palmolive a închis în 2008 fabrica din Braşov undeproducea brandul Super Cristal şi a mutat producţia în Bulgaria, întimp ce în cazul săpunului, cele mai vândute branduri - Protex,Dove sau Palmo­li­ve - sunt importate.

În cazul detergenţilor şi şampoa­nelor, deşi există fabrici pepiaţa lo­ca­lă, acestea exportă cea mai mare parte a producţiei. Unexemplu în acest sens este fabrica de la Urlaţi a celor de laProcter&Gamble, care exporta la începutul anului către maimulte ţări din regiune circa 90% din producţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO