Companii

Românii intră pe terenul expaţilor şi îşi extind prezenţa în proiectele rezidenţiale din nordul Bucureştiului

Românii intră pe terenul expaţilor şi îşi extind...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

17.08.2016, 14:17 749

Chiriaşii români au devansat numărul expaţilor din zona de nord a Capitalei în primul semestru al anului, ponderea lor ajungând astfel la 30% din total, faţă de 15% în toamna lui 2014, potrivit unei analize realizate de firma imobiliară Nordis. Numărul străinilor a rămas aşadar constant, însă românii au venit puternic din urmă. Bugetele la care închiriază românii sunt însă cu 25-30% mai mici decât cele oferite de expaţi.

“Un rol important în creşterea cererii de proprietăţi de închiriat în zona de nord, din partea românilor, l-a avut şi finalizarea clădirilor de birouri din ultimii ani, care a dus la extinderea polului de business în zona de nord a Capitalei. Tot mai mulţi români şi-au mutat centrele de interes în zona de nord a Bucureştiului, fie că este vorba de locul de muncă, şcolile sau grădiniţele copiilor, centre de agrement sau accesul facil către aeroport. Alături de colegii lor expaţi, dar având bugete mai mici şi susţinute din veniturile proprii, românii aleg apartamente medii, cu 3 sau 4 camere, preferabil nemobilate, la un nivel de chirie situat în intervalul 800-1.400 de euro. În plus, chiriaşii români doresc să negocieze mai mult preţul chiriei decât expaţii”, spune Irina Poştoacă, manager departamente Închirieri în cadrul Nordis.

În primul semestru, cele mai multe locuinţe premium s-au închiriat la bugete de 1.000-1.800 de euro pe lună. Majoritatea au fost apartamente de trei camere, urmate de cele cu patru camere, situate în zonele Herăstrău-Şoseaua Nordului, Aviatorilor, Primăverii, Băneasa-Pipera, Dacia-Polonă.

Cei mai mulţi români care au închiriat locuinţe premium în zona de nord a Bucureştiului în 2016 sunt antreprenori sau manageri în poziţiile middle şi top management ai companiilor multinaţionale din zona de nord şi centru, oameni din lumea sportului şi persoane publice.

În primele şase luni din 2016, nivelul chiriilor pe segmentul premium, zona de centru-nord, s-a menţinut relativ constant, în ciuda unei creşteri a cererii.

„În perioada următoare, ne aşteptăm ca numărul cererilor venite din partea expaţilor să crească din nou şi implicit ponderea în totalul închirierilor, datorită procesului ciclic de reînnoire a contractelor expaţilor din multinaţionale şi ambasade, ce are loc de regulă la începutul fiecărei toamne”, mai spune Irina Poştoacă.

Grupul de firme Nordis (Nordis pentru intermedierea imobiliară, Nordis Administrare şi Nordis Investments) are în portofoliu, la vânzare, închiriere sau în administrare peste 2.500 de proprietăţi premium din zonele de nord ale Bucureştiului din Piaţa Victoriei până în Iancu Nicolae.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO