Companii

Românii nu mai au nici bani şi nici interes pentru pensii private

Românii nu mai au nici bani şi nici interes pentru pensii private

Autor: Roxana Pricop

01.06.2012, 00:06 1086

Pensiile private sunt plasamente exotice pentru majoritatea românilor în al cincilea an de funcţionare a sistemului din cauza educaţiei financiare limitate şi a disponibilităţilor băneşti reduse ale populaţiei.

În 2007, când a fost lansat sistemul de pensii private, toţi angajaţii au fost obligaţi să îşi aleagă un fond de pensii obligatorii în care, până la retragerea din activitatea, este lunar virată o sumă, stabilită prin lege, din contribuţia plătită de angajator la asigurările sociale. Tot din 2007, românii pot să contribuie voluntar cu ce sumă vor la un fond de pensii facultative.

După cinci ani de funcţionare, cea mai mare parte a tinerilor care intră pe piaţa muncii nu ştiu să îşi aleagă un fond de pensii obligatorii în funcţie de aşteptările pe care le au şi apetitul faţă de risc şi preferă să fie distribuiţi aleatoriu la unul dintre cele nouă fonduri din piaţă, potrivit analizelor făcute de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

"Aproape 95% din tinerii nou-angajaţi sunt distribuiţi aleatoriu în sistemul de pensii private. Acest lucru se întâmplă pentru că nu există educaţie financiară. Poporul român nu a fost obişnuit să economisească, a fost prea sărac şi toţi banii s-au dus spre consum. Cred că angajatorii prin departamentele de resurse umane ar trebui să fie mai implicaţi în explicarea utilităţii pensiilor private", spune Cristian Roşu, director în cadrul CSSPP.

În ultimii patru ani pensiile private obligatorii au strâns active de 7,5 miliarde de lei de la 5,6 milioane de participanţi. Pentru acest an, contribuţia la pensia privată se ridică la 3,5% din salariul brut.

Pilonul facultativ, deşi a fost lansat cu câteva luni mai devreme decât cel obligatoriu, este şi mai puţin vizibil, reuşind să strângă circa 500 milioane de lei de la 271.000 de participanţi în cinci ani de funcţionare. Nici companiile nu sunt foarte interesate să acorde angajaţiilor beneficii sub forma planurilor de pensii private.

Doar 16% dintre firmele din România oferă angajaţilor beneficii suplimentare sub formă de pensie facultativă şi alte planuri de economisire, faţă de 24% în 2010, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă Hay Group. Studiul a luat în calcul 180 de firme private, multinaţionale. Cea mai mare parte a angajaţilor care primesc beneficii sub forme de pensii private (93%) provin din top management, mai arată studiul.

"Ne aşteptăm ca în acest an ponderea firmelor care dau beneficii sub formă de pensii facultative să scadă până la 14%. Companiile susţin că mediul economic şi politic nu încurajează includerea în pachetul salarial a unui plan de pensii", afirmă Narcis Popescu, consultant Hay Group.

De la 1 ianuarie, contribuţiile plătite de companii în beneficiul salariaţilor lor la fondurile de pensii facultative sunt deductibile fiscal total până în limita a 400 de euro/an (circa 144 de lei/lună), fapt care dă speranţe de dezvoltare pensiilor private facultative.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO