Companii

Românii nu pornesc afaceri pentru că le este frică de faliment

Autor: Vlad Popescu

09.06.2011, 23:32 88

Românii care ar vrea să înceapă o afacere sunt descurajaţi înprimul rând de frica de faliment, de teama unui venit nesigur şipentru că sunt îngrijoraţi că şi-ar putea pierde proprietăţile,reiese dintr-un sondaj citat într-un raport al Comisiei Europene(CE). Astfel, 53% dintre românii cu vârste cuprinse între 18 şi 64de ani au spus că frica de faliment i-ar descuraja dacă ar aveaocazia să înceapă un business, se arată într-un raport al CEprivind inovaţia şi competitivitatea în 2011.

Potrivit sondajului, românii se tem cel mai mult de faliment,urmaţi de japonezi şi francezi. Într-un clasament privind teama defaliment care cuprinde 24 de ţări, majoritatea europene, România seaflă pe primul loc, urmată de Japonia (49%), Franţa (circa 46%),Grecia şi Spania (45%). Doar 27% dintre chinezi se îndepărtează deideea de a începe o afacere din cauza acestei temeri, în timp ce înSUA procentajul este de circa 22%.

Cei mai optimişti sunt sud-coreenii, doar 18% dintre aceştiafiind îngrijoraţi de perspectiva falimentului. În Grecia, Italia,Cipru, Slovacia şi Turcia, respondenţii au fost mai degrabăîngrijoraţi de securitatea locului de muncă şi pierdereaproprietăţilor. În Malta, China, Coreea de Sud şi Lituania, cei maimulţi dintre participanţii la studiu se tem în primul rând deeşecul personal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO