Companii

Românii pariază 150 de milioane de euro pe meciurile de fotbal şi turneele de tenis

Românii pariază 150 de milioane de euro pe meciurile de fotbal şi turneele de tenis
07.07.2010, 23:39 2735

Piaţa de pariuri sportive a continuat să se extindă agresiv anulacesta, prin intrarea pe această piaţă a miliardarului DinuPatriciu care a deschis primele 41 de cafenele-agenţii, 1x2 BetCafe Arena, dar şi prin deschiderea a zeci de spaţii noi de cătreprincipalii jucători de pe piaţa de profil, care urmăresc să-şiasigure o acoperiere cât mai bună.

Românii cheltuiesc circa 100-150 de milioane de euro pe pariurisportive, o piaţă pe care operează o agenţie la 7.500 de locuitori,comparativ cu Croaţia, care are 2.000 de agenţii la o populaţie depatru ori mai mică, ce încasează din pariuri în jur de 500 demilioane de euro.

Pe piaţă activează circa 1.500 de case de pariuri privateoperate de 14 companii cu licenţă pentru acest tip de activitate,printre care cele mai mari sunt: Stanleybet, Casa Pariurilor (fostaagenţie de pariuri Astra), Public Bet, Sky şi GS Bet. La acestea seadaugă şi cele aproximativ 1.600 de agenţii Pariloto aflate înproprietatea Loteriei Române.

Doar în luna martie a acestui an s-au deschis cel puţin 40 deagenţii. Astfel, conform informaţiilor publicate în MonitorulOficial, operatorul englez Sky Bets, care deţine circa 200 deagenţii proprii şi în franciză, a înfiinţat 13 agenţii, dintre caremajoritatea deschise în Bucureşti şi Galaţi, în timp ce slovacii dela Public Bet, al doilea operator din piaţa de profil, cu o cotă de18,5%, au anunţat înfiinţarea a 26 de puncte de lucru în aceeaşilună. "Deşi pe piaţă există un potenţial imens de dezvoltare,efectele crizei şi-au pus amprenta şi asupra organizatorilor depariuri făcând ca aceştia să fie mult mai precauţi în acest moment.Precauţia este întărită şi de schimbările legislative, precum şi decreşterea sarcinei fiscale operate în ultima perioadă, careîmpreună creează o stare de incertitudine mai ales asupra şansei derecuperare a investiţiilor într-un timp rezonabil", spune LiviuPopovici, directorul general al filialei din România a operatoruluide agenţii de pariuri sportive Stanleybet.

Compania activează în România din 2004, având o cotă de peste20% şi 297 de agenţii de pariuri.

"Referitor la traficul de jucători, în prima jumătate a anuluinu am sesizat modificări substanţiale faţă de anul trecut, cum dealtfel nici sumele medii pariate nu au cunoscut o revenire dupăcăderea înregistrată cu un an în urmă."

În 2008, conform site-ului Ministerului de Finanţe, Stanleybetavea o cifră de afaceri de circa 12,4 mil. euro şi un profit net depeste un milion de euro. El precizează că în momentul de faţă mizamedie pe un bilet în cadrul agenţiilor Stanleybet se învârte înjurul sumei de 7,5 lei.

Cel mai mare câştig

"În general, câştigurile la casele de pariuri sunt uniformdistribuite după principiul "mici, dar multe." Totuşi, cu o anumităperiodicitate apar şi câştiguri extreme care sunt în sarcinapariorilor îndrăzneţi, ce merg pe rezultate-surpriză", precizeazăLiviu Popovici.

Cel mai mare câştig, spune el, a fost obţinut anul trecut şi afost cel al unui jucător care a mizat 10 lei şi a câştigat 150.000de lei pariind pe numerele extrase la loteria italiană.

Referindu-se la potenţialul de dezvoltare al pieţei pariurilorsportive din România, Liviu Popovici, care este şi preşedinteleAsociaţiei Organizatorilor de Pariuri din România, face ocomparaţie cu situaţia din Croaţia, o ţară cu aproape 4,5 milioanede locuitori, care are aproximativ 2.000 de agenţii de pariuriprivate.

"România este de departe cel mai puţin dezvoltată în ceea cepriveşte piaţa de pariuri, faţă de Serbia, Croaţia, Cehia sauMacedonia, spre exemplu. Nu există educaţie şi legislaţie pentru caun astfel de business să devină profitabil", afirmă John Heaton,consultant al operatorului de agenţii de pariuri Superbet care adeschis primele unităţi pe piaţa locală în 2009 şi are în prezent70 de agenţii cu peste 200 de angajaţi. Investiţia a fost de circaun milion de euro plus reinvestirea profitului de până acum.

"Valoarea pieţei de pariuri este de circa 150 mil. euro pe an,fără internet, în comparaţie cu Croaţia, spre exemplu, undevaloarea pieţei este de 500 de milioane de euro pe an. Considerămcă şi piaţa din România ar trebui să ajungă la nivelul actual alcelei din Croaţia, de 500 de milioane de euro, în următorii patruani."

El spune că în Anglia, unde deţine o firmă de consultanţă pentruoperatorii de agenţii de pariuri sportive şi jocuri de noroc,există în jur de 8.600 de agenţii, în general foarte mari, cu osuprafaţă în jur de 100 de metri pătraţi.

Afacere rezistentă la criză

"Casele de pariuri sunt mai acceptate faţă de acum câţiva ani.Există încă mentalitatea de a asocia casele de pariuri cucazinourile. Am decis să deschidem unităţi în România, în primulrând pentru că piaţa este subdezvoltată în raport cu Europa de Est,şi în al doilea rând este un business mai rezistent la criză pentrucă în condiţiile în care populaţia înregistrează o scădere aveniturilor, va încerca să o compenseze."

El precizează că cele 70 de agenţii deschise reprezintă minimulde unităţi necesare pentru a avea o prezenţă solidă pe piaţă. "Estenevoie să deschizi un număr cât mai mare de agenţii încă de lalansare care să ajute la susţinerea infrastructurii. Aproape treisferturi dintre unităţile deschise trebuie să fie profitabilepentru a te menţine pe piaţă", explică Heaton, care precizează căpe piaţa locală pot fi deschise trei tipuri de agenţii: mici, mediişi mari. "Investiţiile în deschiderea unei unităţi mici, cu osuprafaţă între 25 şi 30 de metri pătraţi, sunt estimate la 10-15mii de euro, în timp ce pentru o unitate medie, între 50 şi 65 demetri pătraţi, investiţia creşte la 20-25 de mii de euro. Înschimb, o unitate mare cu o suprafaţă de 100-200 de metri pătraţi,atrage investiţii de 50-80 de mii de euro. Pentru o agenţie mare,investiţia se recuperează în 1-2 ani, în timp ce pentru agenţiilemici şi mijlocii, amortizarea se face într-un an."

Cum se împart încasările

Superbet are ca acţionari antreprenori români şi NectarInternational, firmă cu sediul în Cipru şi conform companiei, în2009 încasările s-au ridicat la 4 milioane de euro.

"În primele cinci luni ale anului 2010 am avut încasări deaproximativ şase milioane de euro şi previzionăm încasări de 15milioane de euro în 2010. În medie avem 150 de pariori pe agenţiepe zi. Până în 2014 urmărim o cotă de piaţă de 15-18%."

În prezent cota de piaţă a companiei este în jur de 4,6%. "Dinbanii pe care agenţiile de pariuri îi încasează, 75-80% merg cătrejucători sub formă de câştiguri, iar restul rămân companiei. Dinaceastă sumă, 30% reprezintă taxele plătite la bugetul statului",explică consultantul Superbet.

Realizând o comparaţie între piaţa de pariuri din România şi ceadin Marea Britanie, John Heaton spune că românii pariază cel maifrecvent pe meciurile de fotbal ( 82%-87%), urmate de tenis şihochei, în timp ce în 70% dintre pariurile englezilor sunt pecursele de cai, 20% pe cursele de câini şi doar 10% sunt pariuri pemeciurile de fotbal. "În România sunt în jur de 15-20 de evenimentepe zi, iar în Anglia sunt în jur de 100 de evenimente pe zi."

Consultantul Superbet spune că după Campionatul Mondial companiaintenţionează să deschidă prima agenţie de pe piaţa localăspecializată pe pariuri pe cursele de cai şi câini pentru a testapiaţa.

Patriciu, 150 de case de pariuri în acestan

Reprezentanţii 1x2 Bet Café Arena, cel mai nou jucător de pepiaţă, controlat de omul de afaceri Dinu Patriciu, estimează piaţade pariuri sportive la 150 mil. euro şi spun că ar putea intra înurmătorii ani şi pe segmentul on-line.

"Cred că pariurile on-line, care sunt o piaţă de circa 800 mil.euro, vor fi reglementate", a declarat Iulian Antonache, CEO-ul 1x2Bet Café Arena. În prezent, agenţiile de pariuri online nu sunttaxate în România.

Compania deţinută indirect de către miliardarul Dinu Patriciu,operează în prezent 41 de cafenele-agenţii şi ţinteşte o cotă depiaţă de 40% până în 2014, cu 400 de agenţii şi 2.000 de angajaţi."Intenţionăm ca până la sfârşitul anului să deschidem circa 150 deagenţii, pentru a avea o acoperire cât mai bună."

Investiţiile în extindere sunt estimate de reprezentanţii 1x2Bet Café Arena la peste 40 mil. euro. "Anul trecut piaţa pariurilorsportive a fost în declin şi nu mă aştept să crească nici în 2010",a mai spus Antonache. El explică pariul pe expansiune al 1x2 BetCafé Arena prin reducerile de preţuri înregistrate în criză pesegmentul spaţiilor comerciale stradale.

Pe ce mizează:

7,5 lei - suma medie pariată de un român

82% dintre români pariază pe meciurile de fotbal, urmate detenis şi hochei

70% dintre pariurile englezilor, de exemplu, sunt pe curse decai

15-20 de evenimente pe care pot paria românii în fiecare zi

150 de pariori are în medie o agenţie Superbet în fiecare zi

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO