Companii

Românii plătesc cu doar 15% mai puţin pe haine şi pantofi faţă media europeană, deşi salariile sunt la jumătate sau chiar mai mici. Din cauza discrepanţei dintre preţuri şi salarii, primele fiind aliniate la Europa, iar celelalte fiind rămase în urmă, pe piaţa locală câştigă teren discounterii şi retailerii cu preţuri mici

Românii plătesc cu doar 15% mai puţin pe haine şi...

Autor: Cristina Roşca

17.02.2023, 15:45 360

Preţurile pe care românii le plătesc pen­tru a-şi cumpăra haine şi pantofi sunt doar cu circa 15% mai mici decât me­dia europeană, arată o analiză INS care citează Eurostat. Cele mai scum­pe articole de modă sunt în Dane­marca, Suedia şi Fin­landa - cu 17-33% peste media UE - în timp ce preţurile cele mai mici sunt înregistrate în Un­garia, România şi Bul­garia, unele dintre cele mai sărace ţări din UE, arată aceeaşi sursă.

Deşi există o dife­ren­ţă de preţ între ţările bo­gate şi cele mai sărace, ea este mult mai mică decât ecartul salariilor medii.

Mai exact, un român câştigă în medie lunar aproape 900 de euro net, la jumătate sau chiar mai puţin faţă de media euro­peană. Spre comparaţie, pre­ţurile la haine şi pan­tofi sunt doar cu 15% mai mici. Asta înseamnă că dacă un român vrea să îşi cumpere aceleaşi arti­co­le de modă ca un ger­man, spre exemplu, la final de lună lui îi vor rămâne mai puţini bani pentru altceva, cum ar fi educaţie, cultură sau sănătate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO