Companii

Romaqua Group Borsec lanseaza o emisiune de obligatiuni de 10 milioane de marci germane

11.08.2000, 00:00 74



Actionarii Romaqua Group SA - societatea care imbuteliaza si distribuie apa minerala Borsec - au aprobat miercuri realizarea unei emisiuni de obligatiuni in valuta, in valoare de 10 milioane DM, pentru finantarea modernizarii si retehnologizarii productiei. Obligatiunile vor avea o valoare nominala de 10 DEM, dobanda de 7,5% platibila anual si scadenta la cinci ani.

Dobanda maxima oferita de bancile care opereaza pe piata romaneasca la depozitele in marci germane pe termen de 12 luni este de 4,35%. Surse bancare ne-au declarat ca dobanda de 7,5% este o buna, daca este comparata cu cea care este perceputa la creditele in DEM pe piata romaneasca, acordate pe scadente similare, si care variaza, in functie de client si garantiile pe care le ofera, intre 8,5% si 10%, ajungand chiar la 14%.

Emisiunea va fi realizata printr-un plasament privat, posibilii cumparatori ai obligatiunilor fiind fonduri straine de investitii care opereaza in Romania. Suma totala a emisiunii a fost stabilita in urma contactarii, inainte de aprobarea emisiunii in AGA, a fondurilor de investitii. In stadiul actual al procesului de emisiune nu pot fi date publicitatii numele institutiilor care vor subscrie obligatiunile, a declarat Gheorghe Citiriga,.

Data la care vor fi vandute obligatiunile nu a fost stabilita inca. Documentatia privind emisiunea urmeaza sa fie inaintata spre aprobare catre CNVM si BNR. In baza imputernicirii acordate de AGA, Consiliul de Administratie va alege societatea de valori mobiliare prin care se va face emisiunea.

"Daca reusim sa obtinem avizele de la BNR si CNVM, cred ca vom fi prima firma romaneasca cu capital privat suta% care va lansa o emisiune de obligatiuni in valuta pe piata interna a valorilor mobiliare", afirma Citiriga.

El a precizat ca suma obtinuta urmeaza sa fie folosita pentru realizarea celei de-a treia linii de imbuteliere in PET-uri si inlocuirea liniei de imbuteliere in sticle, care este veche de 27 de ani. Utilajele pentru ambele linii vor fi achizitionate din Germania, de la firma Krupp.

Citiriga a mentionat ca decizia de a cumpara cea de-a treia linii de imbuteliere in PET a fost determinata de cresterea cererii de apa minerala pe piata romaneascam, mai ales in ultimele luni.

Directorul Romaqua Group a precizat ca firma este dispusa sa rascumpere anual, prin tragere la sorti, maxim 20% din obligatiunile emise, in masura in care cash-flow-ul firmei o permite. De asemenea, dupa 12 luni de la emisiune, fondurile care detin obligatiunile le pot vinde pe piata de capital.

Romaqua, care are 600 de salariati, a realizat, pe primele sase luni ale acestui an, o productie de 69,6 milioane litri de apa minerala si a obtinut venituri totale de 152,4 miliarde de lei. Cota de piata pe care a detinut-o anul trecut a fost de 23%. "Cred ca ne vom mentine aceeasi cota de piata si in acest an", estimeaza directorul economic.

Actionarii Romaqua Group sunt: Comchim Bucuresti, cu 85,58% din capitalul social, SIF Transilvania, cu 6,95%, si persoane fizice care detin restul de 7,46%.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO