Companii

Romarm a exportat de aproape 95 mil. dolari în acest an, în principal în SUA şi Orientul Mijlociu

Romarm poate produce tancuri şi transportoare blindate, arme de infanterie, muniţie, sisteme de artilerie, rachete şi sisteme de rachete şi explozibili

Romarm poate produce tancuri şi transportoare blindate, arme de infanterie, muniţie, sisteme de artilerie, rachete şi sisteme de rachete şi explozibili

Autor: Carol Dan

23.12.2015, 00:08 2775

Producătorul de armament şi tehnică militară Romarm, controlat de stat, a realizat în acest an exporturi în valoare de 94,5 mil. dolari, în creştere cu aproape 10% comparativ cu nivelul de 86 mil. dolari aferent anului trecut.

Principalele destinaţii ale vân­ză­rilor la extern ale companiei au fost Statele Unite ale Ame­ricii şi mai multe ţări din Orientul Mijlociu. Valoarea expor­turilor se plasează cu puţin sub ţinta bugetată, de 100 mil. dolari. Potrivit Minis­terului Eco­nomiei, acţionarul Romarm, este pre­matură o estimare privind exporturile pentru anul viitor, însă majorarea producţiei este o prioritate pentru companie. „Creş­terea volumului de producţie a filialelor ră­mâne o prioritate pentru compania naţio­nală Romarm“, a precizat Ministerul Eco­nomiei.

Producătorul de armament Romarm: Nu putem produce pe cât se cere. Cererea este de trei-patru ori mai mare

Romarm poate produce tancuri şi transportoare blindate, arme de infanterie, muniţie, sisteme de artilerie, rachete şi sisteme de rachete şi explozibili. Compania a semnat anul trecut contracte de livrare la export în valoare totală de 262 mil. dolari, acorduri care se desfăşoară pe mai mulţi ani.

Ministerul Economiei arăta, la jumă­tatea lunii octombrie, că în prima jumătate a acestui an companiile româneşti din do­meniul apărării au contractat comenzi pentru muniţie şi armament în valoare de circa 215 mil. dolari, care le asigură pro­ducţia până în 2019, unele dintre acestea urmând să funcţioneze la capacitate maximă de producţie. Industria de armament ro­mânească este dependentă de piaţa externă, atât în ceea ce priveşte aprovizionarea cu ma­terii prime, materiale, subansambluri sau componente, cât mai ales din punctul de vedere al desfacerii, în condiţiile în care peste 80% din producţie este destinată exportului. La jumătatea acestui an, cifra de afaceri a companiilor din domeniul apărării a crescut cu 13%, la 309,1 mil. lei, cele mai mari majorări ale afacerilor fiind înregistrate de Uzina Mecanică Sadu (plus 65%), Fabrica de Arme Cugir (60%), IAR (52%) şi Romarm (47%).

În ceea ce priveşte livrările pe pieţe externe, companiile cu cele mai mari creşteri erau, la jumătatea anului, Avioane Craiova (plus 86%), Romarm (39%) şi IOR (28%). Valoarea produselor exportate de companiile din industria de apărare a crescut cu aproximativ 11% în primul semestru, depăşind 88 mil. dolari. Industria de apărare autohtonă a primit anul trecut un ajutor masiv din partea statului prin ştergerea unor datorii în sumă totală de 1,1 mld. lei.

Cu toate acestea, companiile din acest sector se confruntă în continuare cu probleme precum arieratele istorice, tehnologiile învechite şi active fără legătură cu producţia. De asemenea, până în 2017 urmează să fie disponibilizate peste 800 de persoane din companiile Romaero, IOR, Romarm şi filialele sale. Totuşi, Romarm ar putea avea un an mai bun în 2016, având în vedere că Ministerul Apărării a primit de la Guvern un buget de 3,1 mld. lei, de peste două ori mai mare faţă de anul trecut, o parte din această sumă urmând să ajungă şi la producătorul de armament.

Potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor, în 2014 Romarm a avut un business de 104,3 milioane de lei şi un profit net de 0,3 milioane de lei.