Companii

Rombiz, al treilea electro-retailer intrat in insolventa

14.07.2009, 20:29 264

Actionarii Rombiz, Mroueh Hessam si Mroueh Ildiko, au solicitat reorganizarea businessului dupa propriul plan si iau in calcul vanzarea unor active dupa intrarea in insolventa a retailerului.
Reprezentantii companiei spun ca retailerul a platit in prima jumatate a anului datorii de 33 mil. lei (8 mil. euro) catre furnizori si ca este putin probabil ca reteaua sa continue inchiderea de magazine. In ultimii doi ani, compania si-a redus la jumatate numarul de unitati, ajungand la 66 de magazine operationale in prezent.
Rombiz, cu afaceri de 50 mil. euro in 2007 si 66 de unitati operationale in acest moment, este ultimul retailer de electronice si electrocasnice intrat in insolventa, pe o piata pe care toti jucatorii s-au confruntat de la inceputul anului cu probleme de lichiditati.
Vanzarile de electronice si electrocasnice s-au redus aproape la jumatate in primele 5-6 luni din an fata de aceeasi perioada din 2008.
Primul faliment al unui jucator mare din sectorul de retail electronic din Romania a fost cel al Primex-Teknosa, joint-venture-ul rezultat in urma achizitiei a 51% din actiunile operatorului magazinelor Cosmo de catre grupul turc Sabanci.
Inchiderea magazinelor Teknosa si Cosmo in 2008 a fost cauzata de greseli in managementul retailerului, fiind realizata intr-un moment in care piata inca era in crestere, potrivit surselor din piata.
In prezent K Tech Electronics, compania din spatele lantului de retail IT Ultra Pro Computers, este la doar cativa pasi de prabusire, fiind in incapacitate de a-si plati datoriile din cauza vanzarilor in scadere abrupta din ultima perioada.
Tornado Systems a solicitat in instanta declansarea procedurii de insolventa pentru Altex, cel mai mare retailer de electronice si electro-casnice de pe piata, detinut de Dan Ostahie. In urma cu cateva saptamani Altex a anuntat insa ca litigiul cu Tornado a fost stins. In ultimele 7 luni compania a reconfigurat reteaua prin relocari, inchiderea magazinelor neprofitabile sau redimensionarea spatiilor de vanzare, iar planurile pentru urmatoarea perioada includ restructurarea financiara si extinderea in locatii noi.
La randul sau, Flamingo, un alt retailer din Top 3 jucatori pe piata de profil, a cerut recent acordul actionarilor pentru o emisiune de obligatiuni de 7 mil. euro convertibile in actiuni. Emisiunea este mai mare decat capitalizarea companiei pe Bursa, de 5,7 mil. euro. Reteaua, care avea la finele anului trecut datorii de 23,5 mil. euro, a raportat afaceri in scadere cu 40% in primul trimestru si pierderi de 5,4 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO