Companii

Romgaz, în faţa celui mai mare pariu operaţional: compania vrea partea ExxonMobil din Marea Neagră după ce americanii au pompat 750 mil. dolari. „Întrebarea este cine va fi operatorul proiectului“

Romgaz, în faţa celui mai mare pariu operaţional:...

Autor: Roxana Petrescu

03.04.2021, 00:00 6995

♦ Deşi au fost vehiculate mai multe nume internaţionale ca fiind interesate de preluarea participaţiei de 50% a americanilor de la ExxonMobil din proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, Romgaz, companie specializată doar în producţia de gaze pe uscat, este singura care a anunţat oficial că a depus o ofertă ♦ Oamenii din piaţă pun însă sub semnul întrebării abilitatea Romgaz de a gestiona un astfel de proiect mamut, o premieră pentru sectorul de explorare şi producţie din România.

„Este foarte important să vedem cine va fi operatorul întregului proiect. ExxonMobil avea clar experienţa necesară pentru a gestiona investiţia. Cu americanii, Neptun Deep ar fi putut fi finalizat în trei ani de la luarea unei decizii de investiţii. Experienţa Romgaz însă este legată de producţia pe uscat şi asta ar putea ridica anumite probleme“, spun oamenii apropiaţi proiectului.

Americanii de la ExxonMobil au intrat în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, alături de OMV Petrom, la finalul anului 2008, iar de atunci investiţiile în acest bloc s-au ridicat la peste 1,5 miliarde de dolari, sumă împărţită în mod egal între cei doi investitori. ExxonMobil avea însă rolul de operator al întregii investiţii, experienţa internaţională în gestio­narea proiectelor offshore fiind un avantaj enorm în construcţia proiectului din Marea Neagră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO