Companii

Rominserv trece de 100 mil. euro prin proiectele Rompetrol

12.05.2008, 17:18 30

Acesta ar fi primul an de crestere puternica a afacerilor companiei in ultimii trei ani, in contextul in care actiunile grupului Rompetrol au fost cumparate de compania petroliera de stat KazMunaiGaz, compania care poate livra un volum de lucru foarte ridicat pentru Rominserv prin proiectele de amploare pe care le deruleaza.
"Estimam ca la sfarsitul acestui an vom obtine o cifra de afaceri de 158 de milioane de dolari, in crestere cu 34 % fata de 2007. Din aceasta suma,
11,45 milioane de dolari (7,4 milioane de euro), adica 7,25 % din cifra de afaceri vor proveni din vanzarea de robineti, iar aproximativ 147 milioane de dolari (95,55 milioane de euro), adica 92,75% din cifra de afaceri, din servicii si benzinarii mobile Expres", spune Victor Popovici, directorul general al Rominserv. Compania asigura servicii industriale pentru rafinarii, combinate petrochimice, benzinarii, livreaza proiecte la cheie, dar si proiecte de infrastructura. A doua activitate a Rominserv consta in productia de robineti industriali si piese turnate la Rominserv Valves Iaifo Zalau.
Potrivit reprezentantului Rominserv profitul operational al companiei ar putea ajunge pana la sfarsitul acestui an la 10,2 milioane de dolari (6,63 de milioane de euro).
"Cele mai importante directii de dezvoltare ale companiei Rominserv s-au derulat pana in prezent in proximitatea Romaniei, in principal in Bulgaria, unde avem de un an de zile un punct de lucru foarte activ. Oferim servicii de mentenanta si suntem contractor general al Rompetrol Bulgaria, dar in paralel servim si alti clienti industriali ce activeaza in domeniul petrochimic. KazMunaiGaz, pe de alta parte, recunoaste potentialul Rominserv de a furniza servicii pe santierele kazahe, mai ales ca investitiile lor sunt la ora actuala printre cele mai semnificative din industria petrolului si a gazelor, global vorbind", spune Popovici. In afara de viitoarele colaborari cu KazMunaiGaz, cele mai importante oportunitati de crestere pentru afacerile Rominserv sunt livrarea de benzinarii Expres (unitati mobile - n.r.) pentru Rompetrol, dar si proiectele majore pentru rafinaria Petromidia.
Unul dintre planurile de extindere pe partea de retail a grupului Rompetrol este patrunderea cu produsele petroliere si in zonele rurale, zone in care deocamdata nu exista benzinarii, iar o investitie greenfiled ar presupune o amortizare foarte indelungata tinand cont de faptul ca o benzinarie noua costa pana la 2 milioane de euro.
In aceste conditii, solutia Rompetrol este acoperirea acestor zone prin statii mobile, numite Expres, statii care sunt facute de Rominserv. Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol a declarat ca intentia grupului este de a ajunge anul acesta la 400 de astfel de statii, de la un numar aproximativ de 80 cat sunt in prezent operationale. Potrivit statisticilor Rompetrol, aproximativ 35% din consumul national vine din mediul rural. Astfel 35% din populatia rurala detine un autoturism iar 65% din gospodarii castiga peste 200 de euro. In afara de aceste proiecte, printre cele mai importante lucrari sunt cele realizate pentru Rompetrol Rafinare, unitatea de rafinare intentionand sa ajunga pana in 2010 intre primele 25 de rafinarii la nivel european si la o capacitate de rafinare de 5 milioane de tone de titei anual, comparativ cu nivelul de 3,7 milioane de tone inregistrat in prezent.
Bugetul de investitii pentru Petromidia prevede alocarea unor fonduri de 250 de milioane de euro pana in 2010.
Kazahii de la KazMunaiGaz au preluat controlul asupra grupului Rompetrol in vara anului trecut cand au achizitionat un pachet de 75% din actiuni de la Dinu Patriciu.
Tranzactia a fost estimata la un nivel de 2,7 miliarde de dolari, pornind de la evaluarea de 3,6 miliarde de dolari atribuita tot grupului Rompetrol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO