Companii

Rompan: Românii au economisit 500 mil. € din scăderea TVA la pâine

Rompan: Românii au economisit 500 mil. € din scăderea...

Autor: Marius Oncu, Cristina Roşca

14.10.2015, 00:04 60

Reducerea TVA la pâine în toamna lui 2013 de la 24% la 9% a avut ca rezultat economii de circa jumătate de miliard de euro pentru populaţie, potrivit lui Aurel Popescu, preşedintele Rompan, patronatul din industria de morărit şi panificaţie care reuneşte en­tităţi de profil cu afaceri de 1,5 miliarde de euro.

„Numai la populaţie, din redu­cerea pre­ţului la franzelă a rămas suma de 500 de milioane de euro. Nici mie nu mi-a venit să cred că în doi ani s-au făcut economii atât de mari la populaţie“, a spus Popescu, în cadrul conferinţei MEDIAFAX Talks about Retail, organizată de agenţia de presă Mediafax, în parteneriat cu Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România. Pâinea şi produsele de panificaţie au fost primele care au beneficiat de reducerea TVA de la 24% la 9%, însă începând cu data de 1 iunie 2015 această măsură se aplică şi celorlalte produse alimen­tare.

Mai mult, începând cu 1 ianuarie 2016 TVA pentru celelalte produse urmează a fi redusă de la 24% la 20%.

Piaţa de morărit şi panificaţie se ridică la peste 3 miliarde de euro, acest segment reprezetând unul dintre cele mai importante puncte de interes din industria alimentară.

În aceaşi timp, universul de afaceri al procesatorilor din panificaţie este unul dintre cele mai fragementate, fiind dominat de afaceri mici şi mijlocii cu focus local sau regional.

Acest specific a lăsat loc pentru evaziune şi a transformat această piaţă într-una dintre cele mai „negre din economie“.

În lipsa de alte opţiuni, Guvernul a redus TVA la paine şi produse de panificaţie în luna septembrie a anului 2013 pentru a diminua motivaţia antreprenorilor de a vinde fără facturi. Măsura a redus ponderea vânzărilor la negru însă nu în totalitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO