Companii

Rompetrol Rafinare, proprietarul rafinăriilor Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti, a acceptat marţi să majoreze salariilor angajaţilor începând cu 1 martie 2023, în cuantumul solicitat de sindicate

Rompetrol Rafinare, proprietarul rafinăriilor Petromidia...

Autor: Roxana Rosu

06.12.2022, 15:53 1105

Rompetrol Rafinare, proprietarul rafinăriilor Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti, a anunţat marţi că a decis majorarea salariilor angajaţilor începând cu 1 martie 2023, în cuantumul solicitat de sindicate.

Compania, deţinută de KMG International (54,63% - direct şi indirect) şi statul român prin Ministerul Energiei (44,7%), a anunţat printr-un comunicat la Bursă că marţi dimineaţă, un grup de angajaţi de pe platforma Petromidia a refuzat să intre la lucru, solicitând majorarea salarială, în contextul desfăşurării negocierilor colective care au avut loc între societate şi reprezentanţii salariaţilor.

„Având în vedere contextul economic actual şi lipsa de predictibilitate a pieţei produselor petroliere, societatea a fost de acord cu plata unei prime nete, în această săptămână, care să acopere inflaţia pentru perioada decembrie 2022 – februarie 2023 şi a propus reprezentanţilor salariaţilor reluarea negocierilor colective în luna februarie a anului următor. Această propunere a fost refuzată de reprezentanţii salariaţilor. Precizăm că nu a fost afectată activitatea de producţie a rafinăriei Petromidia, nici livrările de produse petroliere către partenerii şi clienţii săi”, transmite KMG International.

Prin urmare, societatea a decis să îşi asume majorarea salariilor în cuantumul solicitat de reprezentanţii salariaţilor, începând cu 1 martie 2023, ”pentru a evita afectarea producţiei petroliere şi distribuţia produselor finite într-un context geopolitic extrem de nefavorabil şi de tensionat”.

„Conducerea companiei, împreună cu reprezentanţii Grupului KMG International (Rompetrol), poartă un dialog susţinut cu reprezentanţii sindicatelor de pe platforma Petromidia, pentru a găsi împreună o soluţie viabilă ambelor părţi şi a păstra dialogul social în cadrul legal aplicabil”, se mai arată în comunicat.

Petromidia este cea mai mare rafinărie din ţară, cu importanţă strategică la nivel naţional şi regional.

În primele 9 luni ale anului, unitatea din Năvodari a produs aproximativ 3 milioane de tone de carburanţi, mare parte din cantitatea totală fiind direcţionată pe piaţa internă, pentru a face faţă cererii crescute şi pentru a preîntâmpina un deficit de produse petroliere în România.

Rompetrol Rafinare (RRC), operatorul rafinăriilor Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti, a raportat o cifră de afaceri brută de 4,87 milioane de dolari în ianuarie-septembrie 2022, cu 48,5% peste rezultatul anului precedent, respectiv 3,28 miliarde de dolari.

De asemenea, profitul net a ajuns la 161,2 milioane de dolari, după o pierdere de 57,8 milioane la 30 septembrie 2021.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO