Companii

Rompetrol, Raiffeisen si Transelectrica au semnat pentru 24.000 mp de birouri in Bucuresti

25.01.2010, 23:22 94

Companiile locale au inceput in ultimele doua luni sa ia deciziiprivind spatiile de birouri in care isi desfasoara activitatea,Rompetrol, Raiffeisen si Transelectrica incheind in aceastaperioada tranzactii cu o suprafata de peste 24.000 de metri patratiin Capitala, adica 2% din stocul total de birouri.

Cel mai mare contract semnat a fost cel prin care grupulRompetrol a inchiriat 9.300 mp de birouri si 200 de locuri deparcare in proiectul City Gate din zona Pietei Presei Libere,tranzactie semnata in urma cu aproape doua saptamani. Companiadetinuta de KazMunaiGaz isi va consolida in acest spatiu diviziilecare isi desfasoara acum activitatea in zece cladiri diferite dinBucuresti, valoarea anuala a contractului fiind estimata la circa 2milioane de euro.

"Relocarea Rompetrol in aceasta zona alaturi de Romtelecom,Millennium Bank, AutoItalia si Microsoft, vine ca o confirmare atendintei de repozitionare a Central Business District (centrul deafaceri - n.r.) spre nordul Capitalei, iar faptul ca anul 2010incepe cu o tranzactie importanta nu poate fi decat un semnalpozitiv pentru piata de birouri din Capitala", spune VictorRachita, account manager al firmei de consultanta imobiliara CBREEurisko, agentul tranzactiei.

In acelasi timp, Raiffeisen, una dintre cele mai mari banci depe piata, a semnat pentru reinnoirea contractului de inchiriere aunui spatiu de 8.000 mp din cladirea Charles de Gaulle Plaza,detinuta de fondul german de investitii GLL. Proprietarii cladiriiCharles de Gaulle Plaza au desemnat firmele Jones Lang LaSalle siCBRE Eurisko sa renegocieze cu Raiffeisen, printre chiriasiiimobilului numarandu-se si firmele Vodafone si UniCreditTiriac.

Pentru spatiul de 8.000 de metri patrati de la Charles de GaulleRaiffeisen ar putea plati anual o chirie tot in jurul a 2 milioanede euro, tinand cont de un nivel mediu la care au scazut chiriilecladirilor de clasa A din zone centrale de aproximativ 20 deeuro/metrul patrat lunar.

O alta tranzactie semnificativa, semnata la inceputul luniidecembrie a anului trecut, a fost preluarea de catre Transelectricaa unui spatiu de 6.730 de metri patrati in cladirea Platinum Centerdetinuta de compania israeliana Dagesh Group in apropierea PieteiUnirii din Bucuresti. Acest contract a fost semnat pentru o chirielunara de 16,5 euro/metrul patrat, proprietarul cladirii preluandinsa costurile cu amenajarea spatiului.

In ciuda acestor contracte, care reprezinta semnale pozitivepentru piata, stocul de birouri goale continua sa fie de circa200.000 de metri patrati, reprezentand mai mult de 15% dinsuprafata totala. Marea majoritate a acestor spatii sunt insa inzona Pipera si alte zone secundare ale orasului.

Cine si in ce cladiri mai inchiriazabirouri

Cladire: City Gate

Zona: Piata Presei Libere

Proprietar: GTC

Suprafata inchiriabila: 44.000 mp

Contract nou: Rompetrol, 9.300 mp

Cladire: Platinum Center

Zona: Sfanta Vineri

Proprietar: Dagesh Group

Suprafata: 12.000 mp

Contract nou: Transelectrica, 6.730 mp

Cladire: Charles de Gaulle Plaza

Zona: Piata Aviatorilor

Proprietar: GLL Real Estate

Suprafata inchiriabila: 24.000 mp

Contract reinnoit: Raiffeisen, 8.000 mp

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO