Cargus, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală de curierat, intră în 2025 cu o strategie de investiţii care ţinteşte eficientizarea şi extinderea. Astfel, compania vizează extinderea internaţională, automatizarea operaţiunilor şi consolidarea reţelei out-of-home, cu accent pe tehnologie, eficienţă şi experienţa clientului final, spune Roxana Băbătie, head of domestic sales, managing the channels of field sales and major accounts, Cargus.
„În 2025, în ceea ce priveşte investiţiile, plecăm direct de la nevoile clienţilor. Avem trei direcţii în care mergem. Una este optimizarea operaţională a tot ce înseamnă departament operaţional, rute, curieri. Mergem pe dezvoltare internaţională, precum şi pe o mai bună aşezare şi o mai bună calitate a partenerilor noştri din reţeaua de out of home. Când vorbim de optimizare a operaţională, vorbim strict de automatizare procese, atât în depozite, cât şi pe rutele curierilor. Ne folosim de soluţii de AI astfel încât ruta curierului să fie cât mai eficientă, cât mai productivă şi livrările să fie mai rapide. Asta duce automat şi la o predictibilitate pentru destinatarul final”, a spus ea în cadrul evenimentului ZF Retail Summit 2025.
Ce a mai declarat Roxana Băbătie în cadrul evenimentului ZF:
· Eu pot să vorbesc din două puncte de vedere: odată ca partener pentru retaileri, cât şi ca un furnizor al unei soluţii dedicate sau pe care şi-o doresc clienţii finali. Ce am observat noi este că în ultima perioadă consumatorul îşi doreşte să aibă control, să aibă parte de o comunicare cât mai clară, cât mai eficientă cu tot ceea ce înseamnă coletul lui, până în momentul în care acesta i se livrează.
· Astfel că am început să investim extraordinar de mult în tehnologizare, în automatizare. Am dat drumul la un sistem de tip omni-channel în customer service ce permite colegilor noştri din contact center să răspundă mult mai repede solicitărilor clienţilor. Am crescut cu 30% viteza de răspuns în contact center.
· În acelaşi timp, când vorbim de comunicare şi de control, destinatar îşi doreşte să aibă acces la coletului cât mai repede, să-l poată direcţiona, să-l poată amâna dacă este cazul şi, de asemenea, vrea să urmărească curierul. Toate astea vor putea fi disponibile în 2025 în aplicaţia noastră.
· Din punct de vedere al dezvoltării internaţionale, anul trecut am lansat serviciul către Grecia şi Bulgaria, iar anul acesta vrem să lansăm şi partea puţin vestică, ca să-i zic aşa, Cehia, Ungaria, Slovacia şi Germania. Prin asta ne dorim să fim un conector regional. Vrem să aducem atât retaileri internaţionali către clienţi din România, cât şi invers.
· Este imposibil să nu vină colete din China şi Turcia. De anul acesta am început şi noi să livrăm colete ale comercianţilor chinezi. Există cumva o obligaţie de a le limita numărul de colete pe care vor să ni le transmită în reţea, tocmai pentru a nu destabiliza performanţa operaţională. Este clauză în contract, adică nu putem permite, tocmai pentru că altfel ne ducem într-o performanţă operaţională care nu este în raport cu promisiunea noastră faţă de client. Am putea să avem şi mai mare influx de colecte.
Auzisem, nu pot să confirm că este 100% corect, dar auzisem undeva la 500.000 pe zi procesate în Ungaria. Vin precădere din China, Turcia vine şi ea din spate, Trendyol a deschis depozit deja şi aici, deci ne aşteptăm să vedem din ce în ce mai multă marfă de acolo.
· Nu se mai poate comerţ fără online şi vorbesc şi din prisma unui cumpărător, a unui client, pentru că îmi este mult mai uşor să fac cumpărături online, din lipsă de timp. Dar ce pot să vă zic este că recent am realizat un sondaj pe aproximativ 1.000 de respondenţi din mediu urban, s-a axat foarte mult pe comportamentul în online: ce cumpărăm, cât cumpărăm. În principal se cumpără haine şi încălţăminte, 55% din cumpărături sunt axate pe îmbrăcăminte.
· Cei din generaţia Z şi Millenials sunt top la cumpărături în online. Dacă avem 65% din populaţie care cumpără cel puţin o dată pe lună din online, 35% dintre cei din generaţia Z şi Millennials cumpără online cel puţin o dată pe săptămână. La polul opus avem generaţia Boomers, care cumpără într-un procent de 40% doar de câteva ori pe an din online, iar 13% niciodată