Companiile locale care activează în sectoare cheie ale economiei se confruntă cu o nevoie acută de investiţii pentru a-şi susţine planurile de dezvoltare, iar creşterea ponderii investiţiilor private equity în PIB poate fi o soluţie, consideră Rudi Vizental, CEO ROCA Investments.
„Companiile româneşti au nevoie de investiţii indiferent de domeniul de activitate pentru a-şi continua planurile de dezvoltare. Acest sprijin poate veni prin creşterea investiţiilor private equity ca pondere în PIB, aşa cum se întamplă în zona CEE unde, în 2023, media a ajuns la 0,072% vs. România 0,041%”, spune Rudi Vizental.
În 2023, deşi investiţiile private equity (PE) din Europa Centrală şi de Est (CEE) au avut un trend în scădere, ajungând la un volum total de 1,71 miliarde euro, de la 2,1 miliarde euro cât au fost în 2022, România a înregistrat o creştere semnificativă poziţionându-ne pe locul 4 la nivel CEE, cu un total de 130 milioane euro în 2023, comparativ cu 80 milioane euro în anul precedent, arată o analiză a ROCA Investments, care citează un studiu Invest Europe.
De asemenea, după tipurile de investiţii realizate la nivelul CEE, România se află pe un loc fruntaş pe segmentul de Buyout, ocupând locul 3, cu 76 milioane euro, după Republica Cehă şi Polonia.
Din totalul investiţiilor de 1,71 miliarde euro, sectoarele care au atras cele mai mari valori de investiţii PE au fost produsele şi serviciile business (29%), IT&C (25,3%), biotehnologia şi sănătatea (14,5%) şi bunurile şi serviciile de larg consum (13,5%). Astfel, aceste patru sectoare au reprezentat cumulat 82% din valoarea totală a investiţiilor PE în CEE, în timp ce sectoare cheie precum cel agricol sau cel al materialelor de construcţii nu au reprezentat un interes major pentru investitorii de capital privat.
Ultimele două sectoare sunt esenţiale pentru dezvoltarea economică a României şi, totodată, reprezintă arii prioritare pentru investiţiile ROCA Investments, spun reprezentanţii celei mai dinamice companii de private equity din România, care deţine, ca acţionar majoritar, două holdinguri specializate pe materiale de construcţii şi agricultură, şi un portofoliu de participaţii minoritare în cinci companii româneşti.
„Investim în sectoare strategice prin preluarea şi transformarea companiilor antreprenoriale, cu scopul de a le oferi perspective de creştere la nivel european în sectoarele în care activează, aplicând know-how-ul nostru de PE, prin intermediul celor două holdinguri specializate. ROCA Investments fiind un fond evergreen, de tipul buy & build, cu specific de acţionar majoritar, cu rezultate deja vizibile mai ales în industria materialelor de construcţii, ne dorim să consolidăm şi să deţinem companii pe termen lung, pentru a le transforma în lideri de piaţă,” explică Rudi Vizental.
Pentru 2023, compania a anunţat o evaluare curentă înainte de distribuirea dividendelor de 81,64 milioane euro. Valoarea de piaţă a capitalurilor proprii ale ROCA Investments a crescut de 3,7 ori de la înfiinţare până la finalul anului 2023. Cifra de afaceri cumulată a companiilor din portofoliu a atins 345 milioane euro în 2023, generând un profit operaţional de 12 milioane euro şi oferind peste 2.000 de locuri de muncă la nivel naţional. De-a lungul celor şase ani de activitate, ROCA Investments a finalizat 25 de tranzacţii şi a realizat două exit-uri semnificative.