Companii

Rulmentul Brasov si-a redus pierderile in trimestrul al doilea

03.08.2005, 19:01 12

Compania Rulmentul Brasov, specializata in producerea de rulmenti, a raportat pierderi nete in valoare de peste 1,73 milioane de euro (6,3 milioane de lei) in primele sase luni ale acestui an, comparativ cu o pierdere de 135.000 de euro in perioada similara a lui 2004.

Totusi, producatorul brasovean de rulmenti a reusit sa-si injumatateasca pierderile in trimestrul al doilea, dupa ce, in primele trei luni, acestea s-au ridicat la aproape 1,2 milioane de euro (4,2 milioane de lei). De asemenea, vanzarile companiei s-au majorat cu circa 12% in perioada aprilie-iunie, atingand 9,8 milioane de euro, fata de 8,7 milioane de euro in primul trimestru.

Cifra de afaceri a companiei s-a ridicat in primul semestru la 18,5 milioane de euro (67,9 milioane de lei), nivel aproximativ egal cu cel inregistrat in prima parte a lui 2004, insa cu circa 15% sub nivelul prevazut in Bugetul de Venituri si Cheltuieli.

Principala cauza pentru aceste rezultate slabe o reprezinta nefinalizarea procesului de privatizare si situatia incerta din prezent, care a determinat schimbari in relatiile cu furnizorii, care au restrans creditele comerciale acordate intreprinderii, cat si in comportamentul clientilor, care si-au redus comenzile, conform raportului transmis de companie Bursei de Valori

La aceasta se adauga reducerea cererii pe piata interna, din cauza restructurarii sau lichidarii unora din clientii traditionali, producatori de autovehicule, masini-unelte, sau societati din industria miniera, cat si importurile de rulmenti de pe pietele asiatice, la preturi mult mai scazute. In aceste conditii, nu au mai putut fi realizate loturile optime de productie, ceea ce a atras marirea costurilor de fabricatie, se mai arata in raportul companiei.

Un alt factor care a influentat negativ rezultatele financiare ale companiei a fost cresterea pretului principalelor materii prime, otel si tabla, precum si a costurilor la utilitati.

Nu in ultimul rand, aprecierea leului fata de dolar si euro in primele luni ale anului a redus veniturile din exporturi, avand o influenta semnificativa asupra vanzarilor totale ale companiei, in conditiile in care peste 80% din productia companiei este destinata pietelor externe.

"Efectul acestor factori s-a concretizat in acutizarea crizei de lichiditati, neasigurarea surselor pentru investitii, determinand astfel sincope frecvente si prelungite in aprovizionarea cu materii prime si materiale, neachitarea in intregime a obligatiilor angajatorului catre bugete, achitarea cu mare greutate a debitelor catre furnizorii de utilitati si furnizorii de materii prime", se arata in raportul transmis catre BVB.

La sfarsitul lunii iunie, datoriile totale ale Rulmentul se ridicau la aproape 50 de milioane de euro (174 milioane de lei), fata de 40 milioane de euro (161 de milioane de lei) la finele lui 2004.

Rezultatele negative obtinute pe semestrul I au determinat conducerea companiei sa adopte masuri ferme de eficientizare a activitatii in trimestrele urmatoare si la nivelul anului 2005. Compania isi propune deblocarea livrarilor de materii prime si materiale prin deplasari la furnizori si impulsionarea cresterii volumului comenzilor si livrarilor de rulmenti prin negocierea directa cu clientii externi si cei interni.

Pentru anul in curs, Rulmentul Brasov si-a planificat obtinerea unor venituri totale de aproximativ 47 de milioane de euro (172 milioane de lei) si a unui profit brut de 0,53 milioane de euro (1,95 milioane de lei).

Principalul actionar al companiei este statul, prin AVAS, care controleaza 50,9% din actiuni. Rulmentul a fost scoasa la privatizare de mai multe ori pana in prezent, insa nu s-a gasit nici un cumparator care sa preia uzina brasoveana. In urma negocierilor cu FMI derulate la inceputul acestui an, autoritatile si-au asumat responsabilitatea de a privatiza Rulmentul pana la sfarsitul anului, in caz contrar, societatea urmand sa intre in lichidare.

Actiunile Rulmentul Brasov sunt cotate la Categoria I a Bursei de Valori, ultima tranzactie cu aceste titluri derulandu-se ieri la pretul de 0,135 lei/actiune. La aceasta cotatie, capitalizarea bursiera a companiei depaseste 5,7 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO