Companii

Rusia pregăteşte un decret prezidenţial pentru a limita retragerea investiţiile străine din ţară, pe fondul creşterii numărului companiilor străine care au anunţat că vor opri investiţiile

Rusia pregăteşte un decret prezidenţial pentru a...

Autor: Ramona Cornea

02.03.2022, 11:44 523

Rusia pregăteşte un decret prezidenţial care vizează prevenirea ieşirii investiţiilor străine din ţară, a declarat, marţi, premierul ţării, Mikhail Mishustin, citat de Euractiv. Această mişcare vine după ce Moscova a fost lovită de un val de sancţiuni pentru invadarea Ucrainei, iar multe companii străine au anunţat că vor opri investiţiile în Rusia. 

 
„În actuala situaţie de sancţiuni, antreprenorii străini sunt forţaţi să se ghideze nu după factori economici, ci să ia decizii sub presiune politică. Pentru a permite întreprinderilor să ia decizii în cunoştinţă de cauză, a fost pregătit un proiect de decret prezidenţial pentru a introduce restricţii temporare privind ieşirea din activele ruseşti. Pentru a oferi afacerilor şansa de a lua o decizie o bine analizată, a fost pregătit un ordin prezidenţial care să impună restricţii temporare pentru ieşirea din activele ruseşti”, a declarat prim-ministrul Mikhail Mishustin în cadrul unei reuniuni guvernamentale.
 
“In the current sanction situation foreign entrepreneurs are forced to be guided, not by economic factors, but to make decisions under political pressure. To enable businesses to make informed decisions, a draft presidential decree has been prepared to introduce temporary restrictions on exiting Russian assets. In order to give business a chance to make a considered decision, a presidential order was prepared to impose temporary curbs on exit from Russian assets”, Prime Minister Mikhail Mishustin told a governmental meeting.
 
Această mişcare este cea mai recentă dintre numeroşii paşi pe care Rusia i-a făcut ca răspuns la sancţiunile din ce în ce mai dure impuse de naţiunile occidentale de când Moscova a invadat Ucraina săptămâna trecută.
 
Sancţiunile variază de la limitarea capacităţii băncii centrale de a-şi folosi rezervele de aur şi de valută, până la excluderea multor bănci mari ruseşti de pe pieţele financiare internaţionale.
 
Aceste sancţiuni au doborât rubla la cel mai mic nivel istoric în ziua de luni, 28 februarie, forţând banca centrală să-şi majoreze rata cheie a dobânzii la 20% şi să solicite companiilor exportatoare să vândă forex pentru a susţine moneda naţională.
 
 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO