Companii

Rusii de la Lukoil imprumuta Petrotel cu 150 mil. euro

28.01.2008, 17:13 19

Rafinaria Petrotel-Ploiesti, controlata de grupul petrolier rusesc Lukoil, intentioneaza sa contracteze un imprumut de 150 de milioane de euro de la actionarul majoritar Lukoil Europe Holdings, inregistrat in Olanda, sumele fiind destinate capitalului circulant al firmei.
Propunerea urmeaza sa fie analizata de consiliul de administratie al firmei pe 6 martie, potrivit Mediafax. Tot la aceasta data compania si-ar putea schimba auditorii financiari si ar putea alege compania de servicii profesionale KPMG.
Totodata, grupul a anuntat ca intentioneaza sa majoreze investitie pentru constructia unei termocentrale pe platforma rafinariei Petrotel la peste 100 de milioane de dolari (68 milioane de euro), de la nivelul anuntat initial de pana la 85 de milioane de dolari (57,8 milioane de euro).
Potrivit reprezentantilor companiei, majorarea investitiei a intervenit pe fondul fluctuatiilor pietei valutare si a cererii sporite de tehnologie si utilaje pentru termocentrale din partea Chinei si a Indiei, care investesc masiv in acest sens.
Centrala este estimata sa intre in exploatare la sfarsitul anului 2009. Energia produsa de centrala va fi utilizata in principal de rafinarie, iar excedentul va fi livrat in sistemul electroenergetic national.
Lukoil este al doilea jucator de pe piata locala, tinand cont de nivelul cumulat al afacerilor atat pe partea de rafinare, cat si pe partea de distributie a carburantilor.
Anul trecut, afacerile rusilor pe piata locala au trecut de pragul de 2 miliarde de euro. Pe partea de retail, Lukoil estimeaza pentru 2007 afaceri de 1,13 mld. de euro si un profit net de 14,4 mil. euro, potrivit celor mai recente declaratii ale conducerii companiei
Compania este prezenta pe piata prin intermediul unei retele de 300 de benzinarii la care intentioneaza sa mai adauge 50 de unitati anul acesta.
Pe partea de rafinare, afacerile Petrotel ar putea ajunge in 2007 la un nivel de aproximativ 1 miliard de euro. Rafinaria Petrotel Lukoil, prin achizitia careia, in 1998, grupul rus a intrat pe piata petroliera din Romania, estimeaza ca va prelucra in acest an o cantitate de 2,5 milioane tone de titei, nivel apropiat de cel din 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO