Companii

Rusii de la Mechel au cumparat vagoane fier vechi de 7 milioane de euro de la CFR Marfa

08.08.2008, 21:17 67

CFR Marfa a vandut prin Bursa Romana de Marfuri peste 20.000 de tone de fier vechi, reprezentand vagoane de marfa care indeplinesc conditiile de casare, cu 7,3 mil. euro.
Pretul unitar la care s-a incheiat tranzactia a fost de 301 euro pe tone.
BRM, in calitate de intermediar al tranzactiei, a decis sa atribuie societatii Mechel Targoviste dreptul de a incheia cu CFR Marfa contractul de cumparare a celor 1.951 de vagoane de marfa.
In 2008, CFR Marfa a realizat la BRM 43 de tranzactii (la nivel central, nu si prin sucursalele teritoriale) in valoare totala de peste 75,3 milioane lei. "CFR Marfa este unul dintre clientii importanti ai Bursei Romane de Marfuri, desi aceasta tranzactie este una din putinele de vanzare pe care CFR le-a realizat. Majoritatea tranzactiilor incheiate de CFR Marfa au fost de cumparare, institutia clasandu-se anul acesta pe locul trei ca valoare a contractelor atribuite", a declarat Marilena Constantinescu, PR Manager in cadrul BRM.
Mechel Targoviste este detinuta de un grup industrial rusesc.
La sfarsitul primului trimestru din 2008 compania inregistra o pierdere de 7 milioane de lei (1,8 milioane de euro) pe un rulaj de 185 de milioane de lei (49,6 milioane de euro).
Datoriile filialei locale Mechel ajung la 148 de milioane lei (39,7 milioane euro) cele pe termen scurt si la 62 de milioane de lei (16,6 milioane euro) cele pe termen lung, desi compania-mama Mechel din Rusia a avut rezultate bune pe primul trimestru, profit in crestere cu 50%.
Nici CFR Marfa nu sta bine la capitolul datorii. Societatea detinuta integral de stat a urcat pe locul sase in topul datornicilor la bugetul statului.
CFR Marfa avea la sfarsitul primului trimestru din acest an datorii la stat de 46,3 milioane euro, aproape dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Tranzactia dintre cele doua companii s-a derulat pe piata licitatiilor a BRM, nu pe cea la disponibil, unde gradul de standardizare e mai ridicat.
Piata licitatiilor a oferit consultanta in acest an pentru mai mult de 1.000 de contracte de achizitii si vanzari, in valoare de aproape 500 de milioane lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO