Companii

Ruşii de la Mechel închid patru combinate siderurgice dacă nu găsesc cumpărători

Ruşii de la Mechel închid patru combinate siderurgice dacă nu găsesc cumpărători

Autor: Adrian Cojocar

27.09.2012, 00:08 3030

Grupul rus Mechel, deţi­nut de miliardarul rus Igor Ziuzin, a anunţat că a decis să renunţe la toate cele patru companii siderurgice pe care le deţine în România, care au înregistrat anul trecut pierderi de 121,6 mil. euro. Mechel produce în România oţeluri speciale, oţel-beton şi alte produse din fier şi oţel.

Conducerea Mechel le-a spus sindicaliştilor că în cazul în care nu vor găsi cumpărători pentru cele patru combinate româneşti acestea ar putea fi închise, fapt ce ar reprezenta o adevărată dramă pentru locuitorii din zonă.

Combinatele Mechel sunt pilonii pe care se sprijină oraşele Târgovişte, Câmpia Turzii, Buzău şi Brăila, în con­diţiile în care locurile de muncă ale celor mai mulţi locuitori din aceste oraşe depind într-un fel sau altul de activitatea combinatelor.

"Ni s-a spus că acţionarul majoritar are în vedere ajungerea pe profit în acest an, în caz contrar vrea să vândă şi în cazul în care nu găseşte cumpărător să închidă capacităţile de producţie nerentabile. Este adevărat că în ultimii trei ani toate combinatele Mechel au mers pe pierdere, însă tot ce cumpărăm o facem prin Mechel Divizie şi tot ce vindem prin Mechel Service, aşa că preţurile ni se cam impun", a declarat Gabriel Banu, preşedintele Sindicatului Metalurgistul din cadrul Mechel Târgovişte, sugerând astfel că ruşii au transferat profiturile în străinătate. Ruşii au declarat pierderi cumulate de 351 milioane de euro în ultimii patru ani şi au acumulat datorii de 550 milioane de euro. În 2011 compania a avut afaceri record, dar în 2012 producţia s-a înjumătăţit pe fondul cererii mai reduse.

"Toate grupurile mari au organizat un sistem de distribuţie. Nu este ceva ce a inventat Mechel ca să-şi tragă profiturile. Preţurile sunt cele de piaţă. Suntem auditaţi de stat şi nu am avut probleme", răspunde la acuzaţiile sindicaliştilor Olga Chumakova, şefa reprezentanţei Mechel în România.

Grupul Mechel a rulat anul trecut în România afaceri de 1,08 miliarde de euro şi are 6.000 de angajaţi, având o importanţă pentru economia românească asemănătoare cu cea a combinatului ArcelorMittal Galaţi (fostul Sidex). Acest lucru s-a văzut ieri, când ambasadorul Rusiei, Oleg Malginov, a venit la Bucureşti pentru a purta discuţii cu oficialii Ministerului Economiei.

Potrivit cotidianului rus de afaceri Kommersant, Mechel ar fi dispusă să vândă cele patru combinate din România, Mechel Târgovişte, Mechel Câmpia Turzii, Ductil Steel Buzău şi Laminorul Brăila pentru o sumă totală de 150 mil. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO