Companii

Ruşii de la Mechel vor să facă la Oţelu Roşu un Sidex mai mic

Ruşii de la Mechel vor să facă la Oţelu Roşu un Sidex mai mic

Igor Zyuzin (dreapta) alături de reprezentanţi ai autorităţilor locale şi şeful producătorului care a livrat noul cuptor de producere a oţelului de la Oţelu Roşu

Autor: Adrian Ionut Cojocar

09.06.2011, 23:49 2159

Conducerea Mechel nu a dorit să furnizeze deo­cam­­dată detaliiprivind sumele ce vor fi investite în aceste proiecte, pre­ci­zânddoar că ţinta face parte din planurile grupului pe termen mailung.

Cel mai mare combinat siderurgic din România, ArcelorMittalGalaţi (fostul Sidex), produce în prezent în două furnale cu ocapacitate totală de 2,2 mil. tone şi vrea ca din luna septembriesă pună în funcţiune un nou furnal pentru a ajunge la o capacitatede 3 milioane de tone de oţel brut pe an.

Mechel a finalizat recent o investiţie în valoare de aproape 50mil. dolari prin care a majorat capacitatea de producţie acombinatului Oţelu Roşu, din cadrul companiei Ductil Steel Buzău,de la 450.000 de tone la 810.000 de tone.

"Investiţiile de la Oţelu Roşu nu se opresc aici. Practic vorbimacum de prima etapă investiţională, urmând să fie reali­zate altedouă etape. La finalizarea celei de-a treia etape producţia de laOţelu Roşu va ajunge la 1,3 milioane de ţaglă pe an. Nouainvestiţie ne va permite să ne întărim poziţia pe piaţă şi totodatăsă fim mai competitivi. Totodată, orice investiţie înseamnă şicrearea de noi locuri de muncă", a declarat Yuri Gushchin,direc­torul general pe România al Mechel.

Ţagla este un semifabricat inter­mediar obţinut din oţelul brutdin care se laminează bare, sârme şi se forjează sau se ştanţeazădiferite piese. Dintr-o tonă de oţel brut se obţine aproape o tonăde ţaglă.

Anul trecut la combinatul din Oţelu Roşu s-au produs circa350.000 de tone de oţel, iar ca urmare a investiţiei finalizaterecent aceasta este prevăzută să urce la 600.000 de tone în 2011 şila 810.000 de tone până la finele anului viitor. Dacă în trecutoţelul brut era importat de Mechel pentru combinatele deţinute laCâmpia Turzii (INSI), Laminorul Brăila (LMRU) şi Ductil SteelBuzău, capacitatea de producţie de la Oţelu Roşu va fi suficientăca să alimenteze cu materie primă toate cele trei combinate. Mechelmai deţine o oţelărie cu o capacitate de 500.000 de tone şi laTârgovişte, materia primă fiind utilizată direct în procesul deproducţie din cadrul aceluiaşi combinat pentru obţinerea delaminate din oţeluri aliate şi cu conţinut ridicat de carbon. LaTârgovişte se mai produce şi oţel-beton, Mechel fiind cel mai mareproducător de oţel-beton din România.

Reprezentanţii Mechel spun că cererea de pe piaţa internă esteîncă redusă, dar dă semne de revenire.

"Ne aşteptăm la mai mult de la piaţa românească. Cererea nu esteîncă la nivelul pe care l-am dori dar sunt anumite dinamicipozitive care au apărut la sfârşitul lunii mai şi probabil până lasfârşitul anului vom ieşi pe volumele pe care le-am planificatpentru acest an", a precizat Gushchin.

Reprezentanţii Mechel spun că au intenţii ferme de dezvoltare atuturor întreprinderilor pe care le deţin în România nu numai de laOţelu Roşu.

Din 2002 şi până în prezent grupul Mechel a investit încombinatele ro­mâneşti peste 200 mil. euro şi a fost cel mai activgrup din punctul de vedere al achiziţiilor.

Ei au cumpărat în 2007 Ductil Steel Buzău pentru suma de 142mil. euro şi la începutul anului trecut au preluat LaminorulBrăila, companie care şi-a majorat de 13 ori afacerile, la 123,8mil. euro. La Laminorul Brăila se produc nişte profiluri specialedin oţel destinate industriei navale care sunt exportate şi înOrientul Mijlociu. La Mechel Câmpia Turzii, un alt combinatalimentat cu oţel de la Oţelu Roşu, se fabrică în principal sârmă,plase sudate şi oţel beton.

Cea mai mare parte a producţiei Mechel este exportată înprincipal în ţările din regiune, mai cu seamă în cele europene,produse care sunt destinate proiectelor din infrastructură,construcţii civile şi industriale, construcţii de maşini şinavale.

Siderurgiştii

  • Grupul ArcelorMittal, care este şi cel mai mare producător deoţel la nivel mondial, controlează combinate ale căror afaceri aucumulat circa 1,3 mld. euro, potrivit estimărilor ZF pe bazadatelor furnizate de companie şi de surse din industrie.

  • Mechel este al doilea grup siderurgic ca mărime din ţară,afacerile grupului rus ridicându-se anul trecut la circa 550 mil.euro, potrivit estimărilor ZF pe baza informaţiilor publicate peBursă de trei din cele patru companii siderurgice deţinute degrup.

  • Topul grupurilor siderurgice româneşti este completat de ruşiide la TMK care deţin două combinate la Slatina şi Reşiţa cu afacericare anul trecut au cumulat 293 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO