Companii

Ryanair, cea mai mare companie aeriană low-cost, a avut un profit mai mic cu 20% în T1 şi se aşteaptă la noi greve ale echipajelor în această vară

Ryanair, cea mai mare companie aeriană low-cost, a avut...

Autor: Florentina Niţu

23.07.2018, 17:43 2624

Ryanair, cel mai mare operator de zboruri low-cost din Europa, a anunţat că preţurile biletelor vor scădea neobişnuit de mult pe perioada verii din cauza căldurii din Nordul Europei, a concurenţei tot mai mari şi a grevelor echipajului, conform Reuters.

De altfel, preţurile mai mici, alături de costurile mai mari cu personal şi combustibilul au dus la scăderea profitului cu 20% în primul trimestru (1 aprilie – 30 iunie ) din anul financiar 2018-2019  faţă de primul trimestru al anului financiar anterior.

Însă, profitul de 319 milioane de euro (374,4 milioane de dolari) pentru primul trimestru a fost în concordanţă cu estimările anterioare şi chiar mai mare decât prognoza de 305 milioane de euro, potrivit unui sondaj realizat de analiştii companiei.

„În timp ce tarifele din primul trimestru au fost mai mari decât se anticipase anterior, iar acum preţurile au scăzut şi grevele echipajului nu mai sunt neaşteptate, tarifele trimestrului doi vor creşte doar cu aproximativ 1%”, a declarat Michael O'Leary, CEO Ryanair, pentru Reuters.

De altfel, O'Leary consideră că piaţa nu a fost una propice din cauza „Cupei Mondiale, vremii mai calde din Europa de Nord şi nesiguranţei clienţilor cauzate de grevele piloţilor”.

Totodată, O'Leary a declarat că operatorul aerian va lua în considerare transferarea avioanelor de pe anumite pieţe, inclusiv Irlanda, unde este localizat sediul central al companiei, în cazul în care vor continua perturbările şi că acest lucru ar putea duce la pierderi de locuri de muncă: „Nu putem permite ca zborurile clienţilor noştri să fie perturbate inutil de un mic grup de piloţi”, a spus el. Executivul este conştient de faptul că vor mai exista greve în perioada de vârf a verii.

Ryanair a anulat săptămâna trecută, joi şi vineri, 2.400 de zboruri, din cauza grevei echipajului de cabină din Spania, Portugalia, Italia şi Belgia.

Vineri, acţiunile Ryanair au fost închise la 15,55 euro, în scădere cu aproape 20% faţă de un nivel record de 19,38 euro în luna august a anului trecut.

Ryanair îşi păstrează previziunile privind profitul pentru acest an financiar, acesta fiind estimat între 1,25 miliarde de euro şi 1,35 miliarde de euro, în scădere de la 1,45 miliarde de euro în anul financiar care s-a încheiat la 31 martie, conform Reuters.

Compania Ryanair îşi desfăşoară activitatea în 37 de ţări şi a transportat anul trecut 130 de milioane de pasageri.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO