Companii

Sacha Dragic, proprietarul Superbet: Înţelegem nevoia fiscală a statului în actualul context, prin majorarea cotelor de impozitare la pariuri, dar considerăm că noi avem o propunere mai bună, care să permită menţinerea competitivităţii industriei

Sacha Dragic, proprietarul Superbet: Înţelegem nevoia...

Autor: Cristina Bellu

08.07.2022, 12:20 338

Sacha Dragic, proprietarul şi preşedintele executiv al grupului Superbet, cel mai mare operator de pariuri sportive din România, susţine că înţelege nevoia fiscală a statului în actualul context macroeconomic, dar cere o poziţie echilibrată în privinţa creşterii taxelor pe pariurile sportive, care să minimizeze riscurile de creştere a pieţei negre, nefiscalizate.

Declaraţia vine în contextul în care guvernul Ciucă urmează să adopte de săptămâna viitoare noile modificări ale Codului Fiscal, privind impozitarea. Printre măsuri se află şi modul în care sunt impozitate pariurile şi care prevede majorarea cotei de impozitare a câştigurilor din jocurilor de noroc, de la 1%, 16% şi 25% cât este acum, la 40%.

După ce autorităţile au anunţat intenţia de a majora cotele de impozitare pentru câştigurile obţinute din pariuri, companiile şi asociaţiile profesionale din domeniu şi-au exprimat dezacordul faţă de acestă măsură, susţinând ca majorarea impozitelor ar face pariurile sportive nerentabile din perspectiva unui jucător, având în vedere creşterea cotelor de impozitare.

Totodată, instituţiile au adus ca argument şi faptul că, prin noile cote, Romania va avea cele mai ridicate grile de impozitare din Europa.

“Grupul Superbet, în calitate de cel mai mare operator local din piaţa de pariuri sportive, susţine poziţia adoptată de către Rombet, Romslot şi Romanian Bookmakers.

Vreau să subliniez că operatorii de pariuri sportive manifestă o autentică solidaritate cu nevoile fiscale ale autorităţilor. În acest context, propunerile celor trei asociaţii menţionate fac referire la un pachet echilibrat de măsuri, care ţine cont de interesele statului în contextul macroeconomic actual, dar care în acelaşi timp vor menţine industria noastră la un nivel sustenabil.

Propunerea asociaţiilor menţionate are ca obiectiv principal minimizarea riscurilor de creştere a pieţei „negre”, nefiscalizate, care ar duce la o pierdere de contribuţii predictibile şi ridicate din industria noastră în cazul impozitării progresive a jucătorilor. Modificarea regimului fiscal pentru operatorii din industrie, conform propunerii înaintate, ar aduce însă venituri mărite la bugetul de stat şi ar asigura în acelaşi timp continuitatea competitivităţii industriei.

Totodată, Superbet apreciază şi argumentele oferite de AOPJNR şi Exprogame, a căror direcţie de ansamblu rezonează cu propunerea înaintată de către cele trei entităţi menţionate anterior.

Ne dorim să rămânem parteneri de dialog transparenţi şi responsabili în relaţia cu statul român. Considerăm că un mediu fiscal predictibil şi adaptat la realitatea economică locală este esenţial pentru asigurarea unui climat pozitiv, din punct de vedere social şi economic”, transmite Sacha Dragic.

În prezent, cotele de impozitare pentru câştigurile din pariuri ale românilor sunt de 1% pentru câştiguri de până la 66.750 lei, 16% pentru câştigurile cuprinse între 66.750 lei şi 445.000 lei şi 25% pentru câştigurile care depăşesc 445.000 de lei.

Sacha Dragic, deţine pachetul majoritar şi poziţia de Executive Chairman al Grupului Superbet. Din acţionariatul companiei mai face parte şi gigantul american Blackstone, unul dintre cele mai mari fonduri de investiţii din lume.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO