Companii

Saga „CEO la stat“ continuă: Ministerul Economiei vrea să aducă directori profesionişti în 47 de companii după ce într-un an nu a făcut nicio numire pe competenţe

Saga „CEO la stat“ continuă: Ministerul Economiei vrea să aducă directori profesionişti în 47 de companii după ce într-un an nu a făcut nicio numire pe competenţe

Autor: Roxana Petrescu

06.07.2012, 00:07 1382

Ministerul Economiei a spus ieri că vrea să demareze procedurile de aducere a unui management profesionist la 48 de companii din subordine.

O oră mai târziu numărul acestora a fost redus la 47, dar nici această cifră nu este corectă în contextul în care "perla" instituţiei, Hidroelectrica, a intrat în insolvenţă pe 20 iunie şi trebuie eliminată din listă. Aceste bâlbâieli vin după ce proiectul "CEO la stat" a început în urmă cu un an, cu Romarm, Hidroelectrica, Electrica Furnizare, SNLO şi Oltchim în linia de start, dar până acum niciun manager ales pe criterii de competenţe şi nu pe afinităţi politice nu a fost adus.

"Astăzi (ieri - n.red.) a fost demarată procedura de selectare a consultanţilor implicaţi în activitatea de recrutare a managementului profesionist la companiile de stat, în conformitate cu prevederile OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice. Procedurile avute în vedere stimulează implicarea a cât mai multor specialişti în resurse umane din ţară şi din străinătate, fără restricţii şi fără condiţiile artificiale utitilizate pentru a favoriza anumiţi participanţi", spun reprezentanţii Ministerului Economiei care iniţial au precizat că este vorba despre 48 de companii din portofoliu pentru ca ulterior să precizeze că numărul corect este de 47 de entităţi. "Prezenţa Hidroelectrica în această listă este o altă eroare. Nici nu se pune problema. Lista va fi modificată din nou", au precizat surse din instituţie. Astfel, la final vor fi 46 de companii pentru care se caută manageri privaţi.

Istoria pe scurt

Procesul de aducere a unor manageri competenţi la vârful celor mai mari companii de stat a fost văzut de mulţi oameni din piaţă ca fiind un demers lăudabil în contextul în care mai de fiecare dată frâiele acestor firme strategice erau date strict pe criterii politice, lucru care a provocat răni adânci în profitabilitatea lor. Problema este însă că de un an de zile se bate pasul pe loc. Iniţial se vorbea despre aducerea managerilor privaţi la companiile Hidroelectrica, Romarm, Electrica Furnizare, SNLO şi Oltchim. Între timp, Hidroelectrica a intrat în insolvenţă, iar Oltchim este în administrare specială în vederea vânzării. SNLO a fost inclusă în Complexul Energetic Oltenia, o entitate din care mai fac parte complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova.

Totodată pentru aducerea managerilor privaţi la Hidroelectrica, Oltchim şi Romarm a fost deja selectată firma de headhunting Egon Zehnder, una dintre cele mai mari firme de executive search la nivel mondial, fondată în 1964 de un absolvent al Şcolii de afaceri Harvard, în Zurich. Deşi au deja un consultant pentru aducerea managementului privat, Oltchim şi Hidroelectrica figurează totuşi pe lista înaintată ieri de Ministerul Economiei în vederea identificării unor firme de profil pentru selectarea unei conduceri profesioniste. Pentru conducerea Complexului Energetic Oltenia, companie care acum nu figurează pe lista propusă de Ministerul Economiei, a fost selectată firma Kienbaum, cea mai mare firmă de executive search din Germania cu un rulaj de peste 100 mil. euro.

Potrivit celor mai recente declaraţii, în toamna acestui an ar trebui adus un nou CEO la cârma Complexului Energetic Oltenia, un business de circa un miliard de euro cu 20.000 de angajaţi care produce o treime din energia din România.

O lună pentru consultanţi

"Contractele la care acum se lucrează vor merge mai departe. Ceea ce se doreşte acum este să se înceapă selectarea managementului pentru restul companiilor din portofoliu", au mai spus sursele citate. Nici în cazul CEN Oltenia şi nici al Hidroelectrica, firmele de executive search nu trebuia să selecţioneze şi membrii consiliilor de administraţie, ci numai CEO-ul.

"Pentru companiile cu capital integral sau majoritar de stat din portofoliul MECMA, procedura de implementare a guvernanţei corporative a început să fie implementată în mod corect din luna mai 2012, când, în urma unei analize economice preliminare, au fost identificate 47 companii de stat aduse într-o situaţie financiară nefavorabilă şi care au nevoie, pentru a se putea redresa economic, de manageri profesionişti şi de o distanţare faţă de mediul politic", spun reprezentanţii Ministerului Economiei.

Potrivit documentelor dispobile pe site-ul instituţiei, termenul limită pentru depunerea ofertelor este 31.07.2012, ora 12.00. Serviciile căutate sunt "servicii de recrutare şi plasare de personal de conducere şi administrare în vederea selectării şi plasării administratorilor ne-executivi şi administratorilor executivi." Totodată, valoarea estimată a contractului este de 100.000 de euro fără TVA pentru fiecare societate inclusă pe lista Ministerului Economiei. Termenul pentru îndeplinirea obligaţiilor contractuale este de cel mult şase luni de la momentul semnarăii contractului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO