Companii

Salariatii Carbochim au liber la vanzare

09.12.2005, 19:07 22

Cei peste 430 de angajati ai companiei Carbochim Cluj-Napoca, unul dintre cei mai importanti producatori de abrazive din Romania, isi vor imparti 65,3% din actiunile societatii dupa ce Asociatia Salariatilor (PAS), principalul actionar al companiei, s-a desfiintat ca urmare a deciziei Adunarii Generale a membrilor acesteia.

PAS nu putea vinde actiunile societatii pentru ca avea obligatii din contractul de privatizare, insa salariatii o vor putea face o data cu dizolvarea Asociatiei. Grupul francez Saint Gobain, care activeaza in domeniul materialelor de constructii, era interesat, conform informatiilor vehiculate pe piata, de preluarea pachetului majoritar de actiuni al producatorului de corpuri abrazive profesionale.

"Este posibil sa existe o strategie comuna a salariatilor in ceea ce priveste actiunile detinute de acestia, insa nu se pune problema ca pachetul detinut de PAS sa fie preluat de grupul francez Saint Gobain", spune insa Viorel Popoviciu, directorul general al companiei.

In a doua parte a lunii octombrie, trecerea societatii Sinteza Oradea in proprietatea salariatilor a determinat o crestere accentuata a lichiditatii titlurilor companiei. In ultima perioada actiunile Carbochim s-au inscris pe un trend ascendent, cotatia acestora inregistrand o crestere cu 18,45% in ultima luna. Ultimul transfer cu titluri Carbochim s-a perfectat la un pret de 6,1 lei/actiune, nivel la care capitalizarea bursiera a companiei este de aproape 23,7 mil. lei (6,5 mil. euro).

Cel mai important actionar minoritar al Carbochim este SIF Banat-Crisana, cu 11,9% din titlurile producatorului de corpuri abrazive, restul de 22,8% din capitalul social fiind in posesia investitorilor cu detineri de sub 5%.

In primele noua luni Carbochim a obtinut castiguri nete in valoare de 100.000 de euro, in scadere cu 83% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO