Companii

Salariatii, impotriva lichidarii Tractorul, Rulmentul si Nitramonia

02.02.2007, 18:50 24

Angajatii celor trei uzine care vor intra in lichidare voluntara in acest an, Tractorul, Rulmentul Brasov si Nitamonia, au protestat in cursul zilei de ieri cu privire la faptul ca nu au primit avansul integral, precum si cu privire la conditiile de munca, potrivit agentiei de stiri Mediafax.
Muncitorii de la Rulmentul si Tractorul au spus astfel ca nu au primit decat 38% din avansul de salariu. Totodata, liderul de sindicat de la Tractorul Brasov, Gheorghe Apostu, a spus ca muncitorii sunt nemultumiti si de faptul ca nu li se ofera conditii de lucru, din 15 ianuarie ei muncind in frig si fara apa calda, intrucat energia electrica a fost furnizata la cote limitate.
Muncitorii de la Tractorul s-au intalnit si cu cei de la Rulmentul in zona garii din Brasov, blocand intersectia si manifestandu-si nemultumirea fata de situatia creata.
Si angajatii Nitramonia au protestat in fata uzinei timp de cateva zeci de minute. Totodata, acestia au spus ca va organiza un alt protest daca rezultatul discutiilor dintre AVAS si sindicate nu va fi favorabil.
Directorii si liderii de sindicat de la Rulmentul si Tractorul, precum si cei de la Nitramonia Fagaras, impreuna cu prefectul de Brasov Aurelian Danu, s-au intalnit tot in cursul zilei de ieri cu presedintele AVAS Theodor Atanasiu.
Cele trei societati au impreuna peste 6.700 de angajati, conform informatiilor furnizate de Ministerul Finantelor. Astfel, daca statul ar trebui sa plateasca pentru acestia salarii compensatorii pe un an de 200 de euro pe luna, ar avea o cheltuiala de circa 16 mil. euro. Aceasta suma ar fi de circa trei ori mai mica decat pierderile anuale ale celor trei societati.
Cele trei companii aveau la sfarsitul anului 2005 datorii de aproape 280 de milioane de euro si doar doua dintre ele aveau impreuna pierderi de peste 40 de milioane de euro.
"Atat Tractorul, cat si Rulmentul, cele doua societati din Brasov care sunt in stare de insolventa, au fost tratate de catre AVAS intr-un mod serios si diferentiat de restul societatilor comerciale", a spus Atanasiu.
Totodata, Atanasiu sustine ca va inainta un proiect de modificare a Ordonantei de urgenta nr. 116 conform careia angajatii Tractorul si Rulmentul sa primeasca salarii compensatorii in cazul in care firmele vor fi lichidate.
"Vor primi sume compensatorii persoanele care vor fi disponibilizate, in cazul lichidarii, deoarece primeau doar cei care erau in programul de restructurare si de reorganizare, nu si cei care erau in lichidare. Pentru a putea plati sumele compensatorii celor disponibilizati si pentru a putea vinde, mai intai fluxurile de productie si apoi celelalte active ale societatii, credem ca o lichidare voluntara, pe care noi o sa o cerem, este solutia pe care o avem la indemana pentru a face vanzarea repede si pentru a rezolva si problemele sociale", a mai spus Atanasiu.
Atanasiu a spus la sfarsitul saptamanii trecute ca exceptarea de la legea insolventei timp de sase luni si lichidarea voluntara este singura solutie pentru aceste societati, intrucat in caz contrar nu s-ar putea privatiza nici macar activele viabile.

Datorii si pierderi consistente
In 2005 Tractorul a avut datorii de 187,5 mil. euro si pierderi de 30,6 mil. euro
Datoriile Rulmentului Brasov s-au ridicat tot in 2005 la 63,7 mil. euro, iar pierderile la aproape 11 mil. euro
Nitramonia a avut in 2004 datorii de 24,7 mil. euro si pierderi de 1,7 mil. euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO