Companii

Salariile angajaţilor români au crescut, în termeni reali, cu 5% în 2021

Salariile angajaţilor români au crescut, în termeni...

Autor: Adelina Mihai

14.02.2022, 00:07 341

În IT, majorările de salarii au fost cu 12% peste nivelul inflaţiei.

Salariul mediu net pe economie a depăşit pragul de 3.500 de lei net pe lună în 2021, în creştere cu 10,1% în valoare absolută faţă de anul 2020, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Creşterea salarială reală, fără inflaţia de 5,1% din 2021, a fost astfel de doar 5%, cea mai scăzută dinamică din ultimii opt ani.

Angajaţii din servicii IT câştigă cele mai mari salarii din economie: cu o medie de aproape 8.600 de lei net pe lună în 2021, IT-iştii câştigă, în termeni reali, cu 12% mai mult decât în 2020 şi au salarii de 2,4 ori mai mari decât salariul mediu pe economie.

„Decalajele de creştere reală a salariului mediu net din IT versus non-IT sunt un efect al realităţii pieţei.  Segmentul IT a crescut în ultimii 2 ani direct proporţional cu nevoia de digitalizare, în vreme ce alte sectoare care includ majoritatea forţei de muncă active din România au mers «cu frâna tras㻓, a explicat Paula Rus, operations manager în cadrul firmei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă în regim temporar Adecco România.

IT-iştii sunt „răsfăţaţii“ pieţei muncii din ultimii ani, având în vedere că au cele mai mari salarii din economie, pachetele de beneficii sunt foarte generoase (unii primesc acţiuni în companie, alţii primesc bonusuri de bun venit etc.), iar competiţia pe aceiaşi candidaţi este foarte mare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO