Companii

Salariile au crescut cu 5% în ultimul an, susţinute de revenirea câştigurilor bugetarilor

Salariile au crescut cu 5% în ultimul an, susţinute de revenirea câştigurilor bugetarilor

Autor: Adelina Mihai

06.08.2012, 21:14 226

Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în sectorul administraţiei publice şi în sănătate, unde salariile au crescut cu 11%, pe fondul revenirii salariilor bugetare, care au fost tăiate în vara lui 2010 cu 25%. Angajatorii şi specialiştii în resurse umane care fac studii salariale spun că şi mediul privat a continuat să facă majorări salariale individuale, însă previziunile pentru anul viitor nu sunt cele mai optimiste.

Creşterile salariale medii de 5% din ulti­mul an sunt confirmate şi de studiul salarial reali­zat de firma de consultanţă în manage­ment Hay Group România, realizat pe un eşantion de 215 companii de pe piaţa locală.

"Într-adevăr, salariile au crescut, în medie, cu 5% anul acesta faţă de anul anterior, iar creşterile salariale au fost făcute de majoritatea companiilor în luna aprilie. Faţă de anul anterior, creşterile salariale au fost puţin mai reduse, având în vedere că în 2011 faţă de 2010 salariile au crescut, în medie, cu 6%. Anul 2011 a fost mai dinamic din punct de vedere economic", a spus Amalia Popescu, business development manager în cadrul Hay Group România, companie cu afaceri de 1,2 milioane de euro anul trecut.

Datele de la Statistică arată însă că salariile au crescut în ultimul an cu 50% mai repede decât anul trecut, când avansul din 2011 faţă de 2010 a fost de doar 3,5%.

Cu excepţia sectorului bugetar, cele mai mari creşteri salariale din ultimul an s-au înregistrat în domeniile comerţ (+8%), telecomunicaţii (+6,7%) şi industrie (+5,1%).

"În comerţ fluctuaţia de personal este foarte mare, de 30%, iar faptul că unu din trei salariaţi pleacă ne determină să oferim salarii mai mari celor care îi înlocuiesc. Astfel, dacă pleacă un casier cu un salariu de 700 de lei, îl înlocuim cu unul cu un salariu de 800 de lei, ceea ce înseamnă din start o creştere salarială de 14%, dar acest lucru nu înseamnă că toate salariile cresc cu acest procent", explică directorul de resurse umane al unui lanţ de hipermarketuri de pe piaţa locală. El adaugă că alte explicaţii privind creşterea medie a salariilor de 8% în comerţ mai poate fi explicată şi prin unele majorări salariale minimale, care să limiteze impactul inflaţiei, sau bonusurile ocazionale primite de angajaţi.

De altfel, Alina Popescu de la Hay Group spune că sectoarele în care companiile au avut în ultimul an cifre de afaceri mai reduse sau profitabilitate mai scăzută, cum sunt cele din FMCG sau din sectorul serviciilor financiare, creşterile salariale au fost sub 5%.

"Prognozele pentru creşterile salariale medii de anul viitor sunt moderate, tot de 5%, chiar dacă inflaţia este în creştere, iar cursul de depreciază", adaugă ea.

O evoluţie surprinzătoare au avut-o în ultimul an salariile din sectorul IT, care au înregistrat o scădere, în medie, de 3,3% în iunie 2012 faţă de perioada similară a anului anterior, având în vedere că în ultimii patru ani salariul mediu net în acest sector a crescut cu peste 36%.

"Singura explicaţie logică în IT, de altfel unul dintre cele mai dinamice domenii, este că această creştere se datorează angajării unui număr mai mare de absolvenţi şi statistic se înregistrează o scădere faţă de anul trecut", spune Florin Godean, country manager al grupului cu activităţi în sectorul resurselor umane Adecco România, cu afaceri de 30 de milioane de euro anul trecut.

Este posibil ca o altă explicaţie pentru această situaţie să fie reprezentată de faptul că multinaţionalele din sectorul IT încheie anul fiscal în altă perioadă a anului decât restul companiilor, iar creşterile salariale anuale să se reflecte în statisticile privind salariile din luna iulie sau octombrie pentru unele companii.

În sectorul telecom, unde lucrează peste 40.000 de angajaţi, salariile au crescut în ultimul an cu 6,7%, iar industria, care concentrează cel mai mare număr de angajaţi din sectorul privat (peste 1,26 milioane de salariaţi), a avut creşteri salariale medii de 5%.

"În telecomunicaţii creşterea este oarecum explicabilă datorită expansiunii într-o piaţă oarecum limitată din punctul de vedere al forţei de muncă specializate. În ceea ce priveşte industria şi comertul, consider că majorarea salariului minim pe economie a avut un oarecare impact care justifică creşterea în aceste domenii", adaugă Florin Godean de la Adecco.

De la începutul acestui an, salariul minim pe economie a crescut de la 670 la 700 de lei brut.

De asemenea, în luna iunie a acestui an salariile celor un milion de bugetari au crescut cu 8% ca urmare a unei decizii luate de guver­nul Ponta în urma discuţiilor cu reprezentan­ţii FMI şi ai Băncii Mondiale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO