Companii

Salariul mediu net a crescut în noiembrie cu 2% faţă de octombrie şi cu 7,3% faţă de noiembrie 2019, la 3411 lei.Cele mai mari câştiguri rămân în IT&C, cu o medie de 8273 lei

Salariul mediu net a crescut în noiembrie cu 2% faţă...

Autor: Roxana Rosu

16.01.2021, 19:31 21999

Salariul mediu net a crescut în noiembrie cu 2% în întreaga economie faţă de octombrie şi cu 7,3% faţă de noiembrie 2019, la 3411 lei, cele mai mari câştiguri fiind în continuare raportate în sectorul IT&C, cu o medie de 8273 lei, arată datele INS.

Salariul mediu din IT s-a majorat cu 7% în noiembrie faţă de luna precedentă, iar faţă de noiembrie 2019 avansul este de circa 8%.

În continuare, cele mai mici salarii sunt în hoteluri şi restaurante, unde media este de 1668 lei.

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5565 lei, cu 113 lei (+2,1%) mai mare decât în luna octombrie 2020.

Majoritatea activităţilor economice au înregistrat în noiembrie creşteri salariale faţă de luna precedentă ca urmare a a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu sau pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat reluării activităţii anumitor agenţi economici, a realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creşteri au fost observate în în fabricarea produselor din tutun, cu 11,9%, în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, cu 10,6%, şi în în transporturi pe apă, cu 10,3%.

Majorări de 7-9% au fost înregistrate în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie;

Scăderi ale câştigului salarial mediu net au fost cauzate de întreruperea sau încetarea activităţii, de continuarea şomajului tehnic în cazul anumitor agenţi economici sau de remunerarea parţială a salariaţilor, de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (în funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative scăderi s-au înregistrat  în activităţi de spectacole, culturale şi recreative, cu 5,2%, respectiv cu 4,6% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice.

De asemenea, reduceri de 1,5%-3,5% au fost consemnate în noiembrie în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, industria metalurgică, hoteluri şi restaurante, transporturi aeriene, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea băuturilor.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale salariului mediu net în sănătate şi asistenţă socială (+1,9%), respectiv în învăţământ (+1,3% ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice). Câştigului salarial mediu net din administraţia publică a scăzut uşor comparativ cu luna precedentă (-0,9%).  

Indicele câştigului salarial real a fost 105,1% pentru luna noiembrie 2020 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Indicele câştigului salarial real a fost 101,9% pentru luna noiembrie 2020 faţă de luna precedentă.  Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 229,1%, cu 4,3 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna octombrie 2020.­

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO