Companii

Salariul mediu net a fost în august de 2364 lei, cu 1,1% mai mic decât în iulie, dar cu 14% peste august 2016

Salariul mediu net a fost în august de 2364 lei, cu 1,1%...

Autor: Roxana Rosu

09.10.2017, 09:05 149

Salariul mediu net a fost în august de 2364 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 27 lei (-1,1%), dar cu 13,9% peste nivelul din august 2016, cele mai mari câştiguri fiind în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice, (5930 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1406 lei).

Salariul mediu brut a fost de 3290 lei, cu 1,2% mai mic decât în luna iulie 2017,  a anunţat Institutul Naţional de Statistică.

Comparativ cu luna august a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,9%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 112,6%.

Indicele câştigului salarial real a fost de 99,1% pentru luna august 2017 faţă de luna precedentă. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 178,3%, cu 1,7 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna iulie 2017.

În luna august 2017, în majoritatea activităţilor, salariul mediu net a fost mai mic decât în luna iulie, pe fondul acordării în luna iulie de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, de vacanţă ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte ori ca urmare a concediilor de odihnă când nu se acordă tichete de masă şi alte drepturi salariale), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mici din unele activităţi economice.

Cele mai semnificative scăderi s-au înregistrat % în depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, cu 8,7, respectiv cu 7,7% în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), în timp ce în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor scăderile au variat între 5% şi 6,5%.

Creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou), dar şi de realizările de producţie ori încasările mai mari (funcţie de contracte).

Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat în extracţia cărbunelui superior şi inferior, cu 19,2%, în tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, industria metalurgică, fabricarea băuturilor, cu 4%-8,5% , şi în telecomunicaţii, activităţi de servicii anexe extracţiei, transporturi pe apă, activităţi de editare, cu 2-3,5%.

În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (-2,3%) ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare, respectiv în sănătate şi asistenţă socială (-0,6%). Câştigul salarial mediu net a crescut uşor în administraţia publică (Ă0,7%) comparativ cu luna precedentă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO