Companii

Salariul mediu net în economie a urcat cu 14,7% în mai, la 3.101 lei; angajaţii din sectorul IT&C rămân cei mai bine plătiţi, cu o medie de 6946 lei

Salariul mediu net în economie a urcat cu 14,7% în mai,...

Autor: Roxana Rosu

08.07.2019, 10:25 461

Salariul mediu net pe economie a fost în luna mai de 3.101 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 14 lei (-0,4%), dar în creştere cu 14,7% faţă de mai 2018,  informează INS.

Câştigul salarial mediu  brut a fost de 5.078 lei, cu 0,5% mai mic decât în luna aprilie.

Cele mai mari salarii medii nete  s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), de  6946 lei, iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, de 1782 lei.

Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 110,2%.

Indicele câştigului salarial real a fost de 99,1% pentru luna mai 2019 faţă de luna precedentă.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 213,5%, cu 1,9 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna aprilie 2019.

În luna mai, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna precedentă ca urmare a acordării în luna aprilie 2019 de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanţe deosebite ori pentru sărbătorile de Paşte), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna mai au fost mai mici comparativ cu luna precedentă ca urmare a nerealizărilor de producţie ori încasărilor mai mici (în funcţie de contracte/proiecte), sau a angajărilor de personal cu câştiguri salariale mici.

Cele mai semnificative scăderi s-au înregistrat în activităţi auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, cu 17,8%, în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale),cu 17,1% , şi în extracţia minereurilor metalifere, c u 16,2%. 

În paralel, cele mai semnificative creşteri ale salariului mediu net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, cu 19,2%.

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, astfel: învăţământ (+2,6%), administraţie publică (+1,4%), respectiv sănătate şi asistenţă socială (+0,5%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO