Companii

Salomon a mutat in Ucraina o parte din productia de echipament de schi din Romania. Cum comentati?

Salomon a mutat in Ucraina o parte din productia de echipament de schi din Romania. Cum comentati?
26.07.2009, 17:12 769

Producatorul francez de echipament sportiv Salomon a transferat in Ucraina o parte din productia realizata in Romania, determinand reducerea afacerilor furnizorilor locali cu cateva milioane de euro.

"De anul trecut nu mai producem pentru ei, cand au plecat din tara si au mutat productia noastra in Ucraina; probabil este mai ieftin. Era un client important, pentru ca lucram de patru ani impreuna", au spus reprezentantii Witext Lugoj.

Salomon a incetat colaborarea cu o parte dintre cei sapte furnizori principali incepand cu finalul lui 2008, dupa mai multi ani de colaborare. Afacerile cumulate ale celor sapte companii partenere producatorului francez trec anual de 50 de milioane de euro, contractele cu Salomon reprezentand in medie mai mult de 40% din activitatea lor.

Decizia Salomon, care a fost detinuta timp de 8 ani de Adidas iar in prezent apartine producatorului finlandez Amer Sports, afecteaza furnizori care impreuna angajeaza aproximativ 3.000 de oameni in fabricile din vestul tarii.

Divizia de productie locala a Salomon nu a putut fi contactata, iar divizia de vanzari nu a putut da detelii cu privire la relocarea productiei.

Spumotim, unul dintre principalii furnizori locali, a pierdut inca de anul trecut colaborarea cu Salomon.

Spumotim produce la Timisoara si spume poliuretanice pentru scaune pentru Automobile Dacia (principalul client) si Johnson Controls, iar afacerile anului trecut au ajuns la 20,1 milioane de euro. 

Scadere de 15% de la inceputul anului

"Activitatea s-a desfasurat destul de bine in primul semestru. O scadere de 15% la productia de poliuretan pentru mobila si o scadere a productiei de sosoni pentru schi, care s-a mutat in Ucraina", a declarat Ioan Seiman, directorul general al fabricii Spumotim din Timisoara. El nu a specificat ce companie a preluat productia elementelor realizate pentru Salomon.

Pentru 2009, odata cu plecarea Salomon din portofoliul de clienti si reducerea comenzilor din domeniul productiei de mobila si cel auto, vanzarile sunt estimate la 14 milioane de euro.

"Toti trebuie sa realizam reduceri de costuri, mariri de productivitate, pentru a traversa criza. Eforturile sunt mari, dar alta cale nu exista. Se "umbla" la reduceri de costuri doar pana la limita cand nu se mai poate, deoarece, fortand, se poate influenta negativ calitatea produselor", spune Seiman.

Cine mai lucreaza pentru Salomon

Compania are ca furnizori principali in Romania, care produc diverse repere pentru echipament sportiv, companiile Chimsport (Orastie), Loricon si NDR (Arad), Gecomod si Spumotim (Timisoara), Plastor (Oradea) si Witext (Lugoj).

Si compania Witext din Lugoj producea pana anul trecut sosoni pentru claparii de schi marca Salomon.

"Produceam partea interioara a bocancilor pentru schi pana cand anul trecut s-au mutat in Ucraina. Au mai renuntat la parteneri din Orastie si Oradea", au specificat reprezentantii Witext.

Witext, cu afaceri de 3,5 milioane de euro in 2007, a trebuit sa mute personalul alocat pentru productia de sosoni de schi pe alte departamente si totodata a adus clienti noi in portofoliu.

"Mai avem 150 de oameni, iar acum am inlocuit Salomon cu alte companii de echipament sportiv, din Italia. Lucram acum cu mai multi clienti", au adaugat reprezentantii Witext.

Au pastrat cativa furnizori

Compania de origine franceza a pastrat pe plan local productia unor articole sportive, astfel ca Gecomod si Plastor inca au in panelul de produse articole Salomon.

"Noi realizam integral bocancii pentru schi fond. Lucram mai mult pentru ei, pentru ca este clientul principal, iar majoritatea angajatilor sunt alocati in acest departament", au specificat reprezentantii Gecomod.

Gecomod are circa 160 de angajati, iar in 2007 vanzarile companiei au urcat la mai mult de 1 milion de euro.

Producatorul de materiale plastice Plastor realizeaza clapari si legaturi pentru schiurile Salomon, afacerile companiei ajungand la 19 milioane de euro anul trecut.

"Relatia cu Salomon nu s-a schimbat si producem in continuare pentru ei", au completat reprezentantii departamentului de marketing al Plastor. Grupul Oradean cuprinde opt companii cu activitati in domeniul productiei de mase plastice si ambalaje, comert cu articole chimice, transporturi si constructii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO