Companii

Sănătatea are cel mai mare buget de după 1990, dar pacienţii sunt în continuare nemulţumiţi

În prima zi de ZF Pharma Summit, producătorii, distribuitorii şi retailerii au discutat despre evoluţia pieţei de medicamente

În prima zi de ZF Pharma Summit, producătorii, distribuitorii şi retailerii au discutat despre evoluţia pieţei de medicamente

Autor: Andrei Cîrchelan, Corina Mirea

24.09.2013, 20:30 277

Câteva dintre cele mai importante declaraţii

  • Eugen Nicolăescu, ministrul sănătăţii

Pachetul serviciilor medicale de bază va fi pus pe site pe 1 octombrie. Vom începe atunci dezbaterea publică. Sunt spitale care mint Casa de Asigurări şi modifică indicele de comple­xitate al cazurilor.

  • Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei

La viitoarea regionalizare, trebuie să se ţină cont de un spital-pilon al fiecărei regiuni, cu un spital de asistenţă cronică şi cred că putem intra în linie dreaptă, să ne ţinem doctorii acasă, să îi trimitem la studii şi să se întoarcă, pentru că ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani este o emigrare economică. Oamenii nu mai suportă păcăleala şi nu mai cred într-un orizont bun pentru ei. 

  • Cristian Buşoi, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate 

În 2013 bugetul CNAS va trece 5 mld. euro. Va fi cel mai mare buget din istoria CNAS. Probabil vom avea cea mai mare cheltuială din sănătate, din bani publici, după 1990.

  • Petru Crăciun, director general al Cegedim România

Dacă e să facem o estimare de valoare, putem zice că există tendinţe de rezistenţă pe toate palierele, mai puţin la medicamentele între 100 şi 250 de lei. Dacă un medicament costă până în 100 de lei, pacientul îl cumpără indiferent de ajutorul statului. La cele de peste 250 de lei, pacientul cumpără de obicei doar dacă e ajutat şi de stat.

  • Marius Savu, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale

Producătorii români ar trebui să profite mult mai mult de situaţia actuală. Suntem foarte focalizaţi pe România şi uităm că avem oportunităţi. Alţii, chinezi, indieni, coreeni, ar face orice pentru un certificat de producător de medi­camente generice european.

  • Christophe Gourlet,  directorul general al grupului Sanofi România

Cheltuielile cu medicamentele sunt puternic corelate cu speranţa de viaţă la naştere şi mortalitatea adulţilor. Din nefericire, România e cu aproximativ nouă ani în urma ţărilor din vârful clasamentului european din acest punct de vedere.

  • Nela Păvăloiu, preşedintele Platformei Europene de Dezvoltare

Ne confruntăm cu o situaţie unică, pentru că listele medicamentelor nu au fost actualizate din 2008, ceea ce înseamnă că românii nu pot accesa tratamentele moderne apărute în ultimii cinci ani şi deci nu au aceeaşi şansă la viaţă.

  • Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC)

Guvernul trebuie să îşi asume înrăutăţirea stării de sănătate a românilor. Cerem minimum 6% din PIB pentru sistemul de sănătate. Avem nevoie de un sistem medical centrat pe pacienţi, cu o finanţare corectă şi transparentă a programelor.

  • Efthymios (Makis) Papataxiarchis, director general al Johnson& Johnson România, Janssen România şi preşedinte  al ARPIM

Ar trebui să ştim de pe-acum ce probleme vom întâmpina anul viitor pentru a putea să căutăm soluţii, or, acest lucru nu este posibil fără predictabilitate. În România multe măsuri au venit ca surprize.

  • Radu Comşa, consultant şi directorul executiv al Mind Research & Rating (Lawg)

Autorităţile şi industria trebuie să fie conştiente că un cost de azi e un beneficiu de mâine.

Pe durata medie de viaţă a pacienţilor pe care îi vindeci azi cu moleculele noi obţii un beneficiu economic de cinci ori mai mare decât cel pe care îl obţii în prezent. E nevoie de o schimbare a paradigmei. Să nu ne mai uităm spre controlul costurilor şi al investiţiei, ci spre rezultatele obţinute.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO