Companii

Sanatatea, in atentia Consiliului ministerial al UE

11.12.2003, 00:00 37



In perioada 1-2 decembrie s-a desfasurat, la Bruxelles, Consiliul ministerial al UE care a abordat probleme din domeniul sanitar, social si de protectie a consumatorului.



Conform comunicatului de presa prezentat la sfarsitul reuniunii, in domeniul politicii sanitare au fost adoptate recomandari privind cancerul, promovarea unui stil de viata sanatos, reglementari in industria alimentara si farmaceutica, precum si masuri pentru combaterea amenintarilor la adresa sanatatii publice.Aceste subiecte constituie, de altfel, linii directoare ale politicii sanitare a UE din urmatorii ani.



In lupta anti-cancer, se recomanda implementarea unor programe riguroase de screening, in principal in cancerul de san, de colon si cervical, care depistate precoce sunt vindecabile. In opinia oficialilor de la Bruxeles, aplicarea protocoalelor de screening performante, in mod uniform la nivel european, poate determina reducerea importanta a morbiditatii.



De aceea, aceasta recomandare a Consiliului se adreseaza si tarilor candidate.



Amenintarilor la adresa sanatatii, de tipul SARS, UE este pregatita sa le raspunda intarind supravegherea epidemiologica, prin infiintarea Centrului European de Prevenire si Control al bolilor(ECDC). Acesta va asigura o reactie rapida, eficienta la provocarile catre sanatatea publica. Centrul va devenii operational din 2005.



De asemenea, UE sustine decizia OMS de a reformula Reglementarile internationale privind sanatatea. Daca in prezent acestea privesc doar holera, ciuma si febra galbena, in viitor OMS intentioneaza sa intareasca securitatea si cooperarea internationala in toate problemele care ameninta sanatatea la nivel global.



Recomandarea Consiliului de promovare a stilului de viata sanatos prin "educatie, informatie si comunicare" intareste prevederile Programului de actiune in sanatatea publica in 2003-2008. Prioritatile acestui program sunt: imbunatatirea informariilor despre sanatate, asigurarea unei reactii rapide la amenintarile asupra sanatatii publice si abordarea factorilor determinanti ai sanatatii.(dr.M.C.)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO