Companii

Sanatatea in mandatul Blanculescu: punct si de la capat

13.11.2003, 00:00 89



Ministerul Sanatatii a intrat sub zodia controalelor. Ministrul interimar Ionel Blanculescu pare decis ca intr-o luna si jumatate de mandat sa faca ce nu au reusit altii in vremuri mai linistite.



20 octombrie - Ministrul Ionel Blanculescu, ministru delegat al Autoritatii Nationale de Control (ANC), a declarat la preluarea functiei de ministru interimar al Sanatatii, ca declara razboi mafiei si coruptiei din sistemul sanitar.



"Sistemul sanitar din Romania traverseaza o criza profounda care ii determina pe multi sa ridice mainile sus si sa se dea batuti. Pe de o parte, avem performante extraordinare, in care medicii romani salveaza - prin operatii foarte dificile de transplant - vieti omenesti, avem experiente medicale unice chiar si pentru Occident. Pe de alta parte, ne confruntam cu boli de mult eradicate in alte parti ale lumii (...) sau ne luptam cu frigul din spitale, sau cu conditiile precare si alimentatia proasta pentru pacienti", a declarat Blanculescu.



21 octombrie - Ministrul Ionel Blanculescu, intentioneaza ca, in cele 45 de zile ale mandatului sau de sef al sistemului sanitar, sa rezolve toate problemele grave de coruptie si, mai ales, sa inainteze procurorilor plangerile penale pentru tragerea la raspundere a celor vinovati.



"In urma numeroaselor controale in spitalele din tara, am descoperit neregului foarte mari, mai ales in cazul achizitiilor de echipamente medicale si medicamente, pentru care vom sesiza Parchetul", a spus Blanculescu, in a doua zi de la preluarea mandatului de ministru al Sanatatii.



23 octombrie- Parchetul National Anticoruptie (PNA) asteapta rezultatele Autoritatii Nationale pentru Control referitoare la fraudele inregistrate in sanatate, precum si sesizarile cetatenilor cu privire la fapte de coruptie a angajatilor din acest sistem, a anuntat, procurorul general al PNA, Ioan Amarie.



"Exista informatii in legatura cu mafia din spitale, iar Autoritatea Nationala pentru Control a Declansat o ancheta energica in acest domeniu", a spus Amarie, adaugand ca toate actele urmeaza a fi trimise PNA.



24 octombrie - Angajatii Ministerului Sanatatii care stiu ca sunt in situatie de incompatibilitate cu functia publica detinuta au fost avertizati de ministrul interimar sa demisioneze de bunavoie, inainte de finalizarea evaluarii personalului din structura centrala.



"Avertizez inca o data pe cei care reprezinta interese private ale unor companii, direct sau prin membri ai familiilor lor, si lucreaza in Ministerul Sanatatii sau institutii subordonate acestuia, sa paraseasca posturile publice", declara Blanculescu.



24 octombrie -Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Eugen Turlea, a fost inlocuit in functie, postul sau fiind preluat de colonelul Cristian Celea, director general al aceleiasi institutii.



Colonelul Cristian Celea a fost desemnat director general al Casei Nacionale de Asigurari de Sanatate in luna ianuarie a acestui an, in urma concursul organizat de Ministerul Sanatatii, la care s-au inscris doi candidati si s-a prezentat numai unul.



26 octombrie _ Vicepresedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Iulian Popescu, si-a depus demisia la sediul Ministerului Sanatatii, motivand ca vrea sa se delimiteze de situatia creata la CNAS.



Potrivit unui comunicat al Ministerului Sanatatii, ministrul Blanculescu, a apreciat "modul de comportare al lui Iulian Popescu si faptul ca a inteles motivele pentru care premierul a propus eliberarea sa din functie". Potrivit lui Blanculescu, Popescu dovedeste ca nu a dorit sa devina "o piedica in dialogul dintre cei doi parteneri sociali: sindicatele din sanatate si ministerul de resort".



27 octombrie- Companiile cu datorii de sute de miliarde la bugetul statului vor fi obligate sa elibereze vilele sau casele de vacanta, pentru recuperarea de catre stat a datoriilor acumulate la fondul unic al asigurarilor de sanatate, a declara Blanculescu.



"La sfarsitul anului 2003, creantele la fondul de sanatate vor fi de aproximativ 28.000 de miliarde de lei, respectiv de peste un miliard de dolari. In aceste conditii, marii datornici - cum ar fi Sidex, Compania Nationala a Lignitului, Siderurgica Hunedoara sau Roman Brasov - vor fi obligate sa renunte la vilele de protocol sau casele de vacanta", a mai spus Blanculescu.



28 octombrie- Autoritatea Nationala de Control (ANC) a identificat mai multe nereguli in activitatea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), una dintre ele fiind de competenta Parchetului National Anticoruptie (PNA).



ANC a definitivat raportul privind constatarile rezultate in urma verificarii efectuate la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), realizata in perioada 1 septembrie-10 octombrie. Controlul a urmarit modul de incasare a sumelor cuvenite fondului asigurarilor sociale de sanatate si de acordare a esalonarilor la plata, precum si modul de respectare a dispozitiilor legale in vigoare privind achizitiile publice organizate la nivel national.



28 octombrie - Ministrul Blanculescu, a declarat ca Autoritatea Nationala de Control, Parchetul CSJ si Directia de investigare a fraudelor din IGP au format impreuna un "triunghi de forta" impotriva fraudei.



Blanculescu a precizat ca acest organisme vor lupta impotriva evaziunii fiscale, fraudei pe toate palierele economico-financiare-fiscale, aratand ca "rezultatele in acest domeniu au inceput sa apara".



El a afirmat ca rezultatele obtinute pe parcursul a trei luni de la infiintarea Autoritatii Nationale de control demonstreaza "fezabilitatea si realitatea programului creat de premierul Adrian Nastase si ANC".



31 octombrie - Directorul general al Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CASMB), Robert Serban, a demisionat din functie. Robert Serban si-a inaintat demisia ministrului interimar al Sanatatii, Ionel Blanculescu, care a luat act de ea. Surse din cadrul Ministerului Sanatatii au declarat c a Robert Serban a fost sfatuit sa demisioneze, pentru a evita demiterea lui din functie de catre ministrul Blanculescu.



Mai mult, numele lui Robert Serban ar fi aparut, alaturi de cele ale altor persoane, pe o lista cu functionari din sistemul sanitar aflati in situatii de incompatibilitate, au precizat sursele citate.



31 octombrie - Directorul adjunct al Directiei Generale Farmaceutica - Inspectia de Farmacie si Aparatura Medicala din Ministerul Sanatatii, Vasile Marin, si-a dat demisia din functie, decizia sa fiind a doua de acest fel, dupa cea a sefului Casei de Asigurari de Sanatate Bucuresti.



Demisia lui Vasile Marin a fost anuntata, intr-o conferinta de presa, de ministrul Blanculescu. El a precizata ca ambele persoane erau pe lista celor despre care stia ca ar fi in incompatibilitate de functii, insa despre cazurile lor se pot face afirmatii cu certitudine doar dupa ce inspectorii Autoritatii Nationale de Control vor finaliza verificarile.



31 octombrie - Parchetul National Anticoruptie (PNA) Brasov a inceput cercetarea in cazul fostei conduceri a Spitalului Judetean Brasov, in urma raportului intocmit de echipa de control a ministrului interimar al Sanatatii, Ionel Blanculescu.



Conform procurorilor PNA, nu au fost inca facute acuzatii la adresa fostului director general al Spitalului Judetean Brasov, Ilie Olteanu, si a fostului director economic, Valeria Grecu. Potrivit procurorului PNA Adina Popescu, Parchetul National Anticoruptie a inceput "intocmirea actelor premergatoare in dosarul privind licitatiile electronice organizate in cursul anului 2002 la Spitalul Judetean Brasov".



1 noiembrie - Directorul Directiei Generale Farmaceutice din Ministerul Sanatatii (MS), Felicia Gatlan, a demisionat din functie, informeaza un comunicat al ministerului. Potrivit sursei citate, Gatlan a demisionat din functie invocand motive personale



4 noiembrie- Ministrul Interimar al Sanatatii, Ionel Blanculescu a primit o noua demisie din functie, si anume din partea lui Teodor Traistaru, secretar de stat pentru Integrare Europeana. Potrivit documentului inaintat ministrului Blanculescu, Traistaru a demisionat din functie din motive personale. Primul ministru Adrian Nastase a dispus eliberarea din functie a secretarului de stat, urmand sa nominalizeze o alta persoana in acest post. (Cronologie MEDIAFAX)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO