Companii

Sandero, aproape de jumatate din productia Dacia. Se reiau angajarile la fabrica de la Mioveni

Sandero, aproape de jumatate din productia Dacia. Se reiau angajarile la fabrica de la Mioveni
26.04.2009, 15:34 44

Automobile Dacia a anuntat ca productia fabricii din Mioveni va fi majorata incepand cu luna iunie de la 1.200 de unitati la 1.340 de unitati pe zi, in urma aprecierii cererii pe pietele externe dupa aplicarea unor programe de sustinere a pietelor auto in tarile vest-europene.

In primul trimestru al anului exporturile Dacia au ajuns aproape de 90% din productie, depasind estimarile de circa 75% anuntate anterior de companie.
 
90% din productie merge la export
In primele trei luni ale anului Dacia a produs 52.869 de autovehicule si a vandut pe piata externa 45.555 de unitati in timp ce pe plan intern vanzarile au fost de 8.682 de unitati. Diferenta a fost acoperita din stocurile constituite la finalul anului trecut, cand vanzarile s-au redus cu mai mult de 60%.
Cresterea productiei Dacia, de la 1.085 de unitati pe zi, la inceputul anului, la 1.200 de unitati in martie si apoi la 1.340 de unitati incepand cu 15 iunie a fost motivata de cresterea comenzilor in tarile europene care desfasoara un program de stimulare a innoirii parcului auto.
Prin programul "Rabla" Dacia a vandut pana in prezent in Romania 1.731 de autovehicule, epuizand cota alocata in prima etapa a programului, in timp ce in Germania si Franta, primele tari de export si de desfacere, au fost livrate mai mult de 30.000 de untiati.
 
Dacia Logan nu mai "face" nici 20% din productia Dacia
Principalalele modele exportate au fost Sandero si MCV, aproape intreaga productie a primelor trei luni fiind livrata pe pietele externe, in timp ce in Romania cel mai vandut model a fost in continuare versiunea sedan - Dacia Logan.
Preferintele vest-europenilor pentru modele break si hatch-back, precum si primele de casare de 2.500 de euro in Ger-mania si de 2.000 si 1.500 de euro in Franta si Italia, au condus spre cresterea productiei pentru Sandero si MCV, care reprezinta acum 76% din capacitatea Dacia.
Majorarea productiei va conduce si la sporirea efectivului salarial, care urmeaza sa creasca din iunie cu 500 de oameni. "Aceasta marire a cadentei va conduce si la cresterea cu aproximativ 500 de salariati a efectivelor uzinei. Vor fi recrutati salariati cu precadere dintre fostii angajati care au beneficiat de contracte de munca pe durata determinata", au spus reprezentantii Dacia.
Acestia au mentionat ca altor 400 de angajati cu contracte de munca pe perioada determinata li se vor prelungi contractele. La finalul anului trecut Dacia nu a reinnoit 620 de contracte pe perioada determinata, iar in luna ianuarie a luat aceeasi decizie pentru alti 300 de angajati. Inainte de reducerea comenzilor Dacia avea 2.800 de salariati pe perioada determinata.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels