Companii

Sanofi şi GSK, doi giganţi internaţionali din industria farma, vând cele mai multe vaccinuri pe piaţa românească

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Autor: Georgiana Mihalache

22.02.2021, 00:07 470

Cele mai multe branduri de vaccinuri care ajung în România fac parte din portofoliul a două companii interna­ţionale – francezii de la Sanofi şi britanicii de la GSK, arată un calcul al ZF pe baza datelor disponibile în nomenclatorul de medicamente al Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM).

Sunt 47 de forme comerciale de vaccinuri care au autorizaţie de punere pe piaţa din România în prezent, care se află în portofoliul a zece companii cu autorizaţie de punere pe piaţă a acestor produse. Niciun vaccin nu este fabricat în România însă.

„Nu se pot fabrica vaccinuri şi medicamente de ultimă generaţie în ţară, România are de recuperat un decalaj tehnologic de cel puţin 10 ani faţă de Europa Centrală. România a regresat şi a devenit un simplu importator de vaccinuri şi medicamente, ajungând să producă mai puţin de 4% din consumul de medicamente al populaţiei“, spunea recent Dragoş Damian, director executiv al PRIMER şi CEO al producătorului de medica­mente Terapia Cluj.

Printre cele mai multe vaccinuri aduse în România se numără cel gripal, cel poliomielitic, hepatitic, varicelic, pneumococic, după cum arată datele colectate de ZF.

La nivel european, anual ies pe porţile fabricilor 1,7 miliarde de vaccinuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO